Saturday, February 5, 2011

Apam Labu

Salam...Jom hari ni kita intai lagi satu resipi kuih yang sesuai untuk sarapan atau pun dihidang ketika minum petang..

Resipi asal cedok dari blog Kak Izah, tapi dia namakan kuih ni sebagai Muffin Labu Kukus...Sayangnya bila sampai kat sini, tuan rumah memandai-mandai pula tukarkan namanya jadi apam...Dan rasanya kalau kuih ni dimakan ngan kelapa parut lagi besttttt..Tapi kat gambo sini taraklah kelapa parut tu..Pasal time menyantap baru terbayang-bayangkan pelengkap tu, namun apa daya, stok pula tarak, jadinya makan sambil bayangkan sajalah..Sedeyyyynya..kih kih kih jangan mareee ya tuan nye resipi....

Walau apa pun namanya, ia memang best...Terima kasih ya Kak Izah sudi panjangkan resipinya dan minta izin pula untuk tampal resipi tu kat sini pula....

BAHAN-BAHAN
  • 125 gm labu (Dikukus sehingga lembut dan dilecek)
  • 1 biji telur
  • 80 gm gula
  • 100 ml susu cair/santan
  • 30 ml minyak sayur
  • 180 gm tepung kek
  • 20 gm tepung beras
  • 1 sk baking powder
  • 1 sk soda bikarbonat

PENYEDIAANNYA

  1. Sediakan kukusan
  2. Masukkan labu kukus, telur, gula, susu cair dan minyak sayur ke dalam blender..Kemudian blend lebih kurang 30 saat/sehingga kesemua bahan sebati.
  3. Di dalam mangkuk pengadun, ayak bersama tepung kek, tepung beras, baking powder dan soda bikarbonat..
  4. Kemudian buatkan lubang ditengah-tengah tepung tadi dan tuangkan (2) ke dalamnya.Kacau sehingga kesemua bahan sebati.
  5. Sudu-sudukan adunan ke dalam muffin/paper cup dan kukus dengan api yang kuat selama 15 min/sehingga masak.
Bayangkan jika ia dihidang bersama kelapa parut...Emmmm....nyum nyum nyum....

3 comments:

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

Haa..dah sampai pun apam labu kat rumah awak...sedap kan apam tu..merekah sungguh apam tu...

~Norul Mas Hana ~ said...

wow...bestnye nampak..hihi

Sue @ Nenie said...

Salam...

Kak Nazrah,
Alhamdulillah...Sampai ngan jayanya kat sini..cepat2 sape plak nak sambung kat rumah diorang ni..

Kak Norul,
Emmm...memang sedap..ada rasa lemak-lemak manis labu...