Resipi ni Sue ambik dari sini, dapur KakFiza dan gantung pula kat dapur sini..Sue buat separuh adunan je then sukatan untuk gula pun Sue dah kurangkan ikut citarasa sini....
BAHAN-BAHAN
Bahan-A (untuk gula hangus)
- 1/2 cawan gula pasir
- 1/2 cawan air panas
- 100 gm mentega
- 1/4 cawan gula pasir
- 2 biji telur
- 1 1/2 cawan tepung gandum ayak bersama
- 1 sudu teh soda bikarbonate
- 1/2 tin (200ml) susu cair
- 1 sudu teh esen vanila
- Untuk gula hangus:- Masukkan gula dalam periuk, masak dengan api perlahan hingga gula larut dan berwarna perang.
- Padamkan api dan masukkan air panas.Nyalakan semula api dan kacau hingga semua larut dan masukkan mentega, kacau rata dan ketepikan.
- Untuk Apam:- Putar gula, telur dan esen vanila hingga kembang dan masukkan gula hangus yang masih panas tadi.
- Kemudian masukkan susu diselang selikan dengan tepung. Gaul semua hingga sebati.
- Perap selama 1/2 jam.
- Jika guna acuan lompang kukus selama lebih kurang 15 min - 20 min.Tutup pengukus dengan kain supaya wap tidak jatuh ke bawah.Selamat mencuba.......
5 comments:
Assalam, sue
wah dah ramai yang buat apam mentega ni..gebusssnya..cantik dan comel!!
Yup, agree with Kak Ayu...the apam looks super gebus, cantik and cute! :D
Pass me someeeee! Tukar ngan sicilian orange cake..hehe
Sue,
today akak pun buat recipe yg sama, apam gula hangus. :)
hmmm..salam kita wat apam gak..tapi apam pelangi..
nampak cantik sedap apam tu...
Salam...
Kak Ayu,
itulah..dah ramai yang cuba...tuu yang tergoda tuuuuu..memang sedap dan berbaloi cuba resipi ni
Love,
Jom kita tukar-tukaran..
Kak Sizuka,
Haaaa...ni pun adik beradik apam gula hangus kannnn..wangiiiii...
Kak Nazrah,
Eh..Apam pelangi...cantik tuuuu....boleh mintak sepotong niii
Post a Comment