Resipi ni dah lama tersimpan dan pernah buat tak lama dulu..Sajalah kan, bila lama-lama teringat kembali dan teringin pula nikmatinya...Resipi ambik dari sana dan salin pula kat sini...Thanks ya Kak Waheedeana 'coz sudi share resipinya...
BAHAN-BAHAN
- 1 bungkus bihun/mee hoon/mee siam ~Direndam terlebih dahulu
- * 1 biji bawang besar
- * 4 ulas bawang putih
- * 3-4 sudu besar udang kering ~direndam terlebih dahulu (Bahan* dikisar bersama)
- 1 cawan udang
- 2 keping tauhu ~dipotong dadu (kecil) ~Sue goreng dulu baru potong
- 1 paket fish ball ~dibelah dua
- 1 1/2 sudu makan lada hitam ~ditumbuk halus (nak guna serbuk lada hitam pun boleh dan pedas ikut suka)
- 3 sudu makan sos tiram
- secekak daun kucai ~dipotong 2 inci
- 2 genggam taugeh
- 1 batang lobah merah ~di hiris memanjang
- garam, gula dan bahan perasa secukup rasa
- minyak untuk memasak
- Panaskan minyak terlebih dahulu setelah panas goreng tauhu terlebih dahulu sehingga kekuningan. * jgn garing sangat * dan ketepikan
- Masukkan udang kedalam kuali dan masak sehingga kemerahan dan selepas itu masukkan pula bahan kisar dan masak selama 5 minit
- Masukkan fish ball, sos tiram, lada hitam dan gula dan gaul sebentar
- Masukkan pula mee hoon dan gaul rata sehingga masak
- Masukkan tauhu, daun kucai, taugeh dan lobak merah dan masak sehingga siap
- Akhir sekali perasakan dengan garam dan bahan perasa secukup rasa dan sedia untuk di nikmati
No comments:
Post a Comment