Saturday, February 12, 2011

Mee Hoon Goreng Lada Hitam

Salam Hujung minggu...Sesekali apa kata kita ubah pula selera ngan mee hoon goreng lada hitam ni..

Resipi ni dah lama tersimpan dan pernah buat tak lama dulu..Sajalah kan, bila lama-lama teringat kembali dan teringin pula nikmatinya...Resipi ambik dari sana dan salin pula kat sini...Thanks ya Kak Waheedeana 'coz sudi share resipinya...

BAHAN-BAHAN
  • 1 bungkus bihun/mee hoon/mee siam ~Direndam terlebih dahulu
  • * 1 biji bawang besar
  • * 4 ulas bawang putih
  • * 3-4 sudu besar udang kering ~direndam terlebih dahulu (Bahan* dikisar bersama)
  • 1 cawan udang
  • 2 keping tauhu ~dipotong dadu (kecil) ~Sue goreng dulu baru potong
  • 1 paket fish ball ~dibelah dua
  • 1 1/2 sudu makan lada hitam ~ditumbuk halus (nak guna serbuk lada hitam pun boleh dan pedas ikut suka)
  • 3 sudu makan sos tiram
  • secekak daun kucai ~dipotong 2 inci
  • 2 genggam taugeh
  • 1 batang lobah merah ~di hiris memanjang
  • garam, gula dan bahan perasa secukup rasa
  • minyak untuk memasak
PENYEDIAANNYA
  1. Panaskan minyak terlebih dahulu setelah panas goreng tauhu terlebih dahulu sehingga kekuningan. * jgn garing sangat * dan ketepikan
  2. Masukkan udang kedalam kuali dan masak sehingga kemerahan dan selepas itu masukkan pula bahan kisar dan masak selama 5 minit
  3. Masukkan fish ball, sos tiram, lada hitam dan gula dan gaul sebentar
  4. Masukkan pula mee hoon dan gaul rata sehingga masak
  5. Masukkan tauhu, daun kucai, taugeh dan lobak merah dan masak sehingga siap
  6. Akhir sekali perasakan dengan garam dan bahan perasa secukup rasa dan sedia untuk di nikmati

No comments: