AYAM MASAK KICAP
Source : Sue @ Nenie
BAHAN-BAHAN
- 3~4 ketul isi ayam yang dipotong sederhana...dan digaul sedikit serbuk kunyit dan garam
- 2 biji kentang dipotong wedges
- 3 ulas bawang merah dimayang
- 2 ulas bawang putih dimayang
- 2 batang kulit kayu manis
- 4 kuntum bunga lawang
- 6 biji buah pelaga
- 1/4 cawan kicap pekat manis (saya guna kicap kipas udang)
- 1/2 buku kiub pati ayam
- 1 sb serbuk lada putih
- secubit garam/gula (secukup rasa)
PENYEDIAANNYA
- Goreng terendam kentang....diikuti ayam.....ketepikan
- Panaskan minyak...tumis bawang merah, bawang putih, kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan kiub.kacau goreng hingga terbit bau.
- Masukkan ayam dan kentang...kacau...then masukkan kicap dan serbuk lada putih.Perasakan dengan garam dan sedikit gula
- Kacau hingga rata.Sedia dihidang.
3 comments:
dari dulu sampai sekarang memang tak pernah rasa jemu dgn resepi ayam masak kicap...sedap!
diana pun sama ngan akak amie... mmg ayam masak kicap nie sentiasa d hati... dulu hingga kini.. ayam tu mmg nmpk sedap
Salam..
Kak Amie & Kak D...Betul tu, dah lah mudah....kena ngan selera plak tu..kan kan kan....
Post a Comment