Monday, July 18, 2011

Ayam Masak Kicap

Lauk yang tak pernah jemu walau diulang-ulang-ulang berkali-kali-kali.....Dan boleh juga dikategorikan sebagai lauk orang malas tapi nak makan sedap sikettttt.......


AYAM MASAK KICAP

Source : Sue @ Nenie

BAHAN-BAHAN
  • 3~4 ketul isi ayam yang dipotong sederhana...dan digaul sedikit serbuk kunyit dan garam
  • 2 biji kentang dipotong wedges
  • 3 ulas bawang merah dimayang
  • 2 ulas bawang putih dimayang
  • 2 batang kulit kayu manis
  • 4 kuntum bunga lawang
  • 6 biji buah pelaga
  • 1/4 cawan kicap pekat manis (saya guna kicap kipas udang)
  • 1/2 buku kiub pati ayam
  • 1 sb serbuk lada putih
  • secubit garam/gula (secukup rasa)


PENYEDIAANNYA
  1. Goreng terendam kentang....diikuti ayam.....ketepikan
  2. Panaskan minyak...tumis bawang merah, bawang putih, kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan kiub.kacau goreng hingga terbit bau.
  3. Masukkan ayam dan kentang...kacau...then masukkan kicap dan serbuk lada putih.Perasakan dengan garam dan sedikit gula
  4. Kacau hingga rata.Sedia dihidang.

3 comments:

Amie said...

dari dulu sampai sekarang memang tak pernah rasa jemu dgn resepi ayam masak kicap...sedap!

Diana @ Melley Mey said...

diana pun sama ngan akak amie... mmg ayam masak kicap nie sentiasa d hati... dulu hingga kini.. ayam tu mmg nmpk sedap

Sue @ Nenie said...

Salam..

Kak Amie & Kak D...Betul tu, dah lah mudah....kena ngan selera plak tu..kan kan kan....