Thursday, July 21, 2011

Udang Masak Lemak

Salam Khamis...Jommmm hari ni kita layan udang masak lemak pule..Sorry ekkk lately ni mcm kurang pula ayat-ayat cintanya....

Hu hu hu...Tenet kat rumah still teknikal problem..Dah dekat 2 bulan...Bosannnnnnnnn.....Tak sukeeeeeeee.......Hampeh betul lah......

Tapi apa pun halnya, makan tetap nak makan kan...Kita layan jelah menu simple ni....

BAHAN-BAHAN
  • 500 gm udang harimau
  • 4 keping nenas (Sue guna yang dalam tin je)
  • 100 ml santan pekat
  • Air secukupnya untuk kuah
  • 1 helai daun kunyit (dicarik-carik)
  • Garam dan perasa secukupnya
  • *3 ulas Bawang merah
  • *5 biji cili padi ~Boleh lebihkan jika mahu lagi pedas
  • *Sedikit kunyit (kesemua bahan * ditumbuk kasar)
PENYEDIAANNYA
  1. Masukkan air, santan dan bahan tumbuk ke dalam periuk.Masak dengan api perlahan sambil di kacau selalu sehingga mendidih.
  2. Masukkan udang, nenas, daun kunyit, garam dan juga perasa (jika suke)
  3. Kacau seketika sehingga udang bertukar warna..Sesuaikan rasa dan sedia dihidang.

7 comments:

HaSue said...

sue guna tenet cap celcom broadband ke?kalo ya,sama laa kite..mmg hampir setiap masa jer problem..ntah bila nak sudahnya teknikalnya tu..huhuuu...

terliur nengok udang nih..peberet tuuu

LinRosly said...

Assalamualaikum Sue...

Ayooo Maa...Kak Lin Nampak Melengkau-lengkau udang tu...buat Kak Lin terliur jer...

Terima kasih wish Kak Lin...semoga Sue juga senantiasa didalam rahmat dan hidayah Allah hendaknya...

Sue @ Nenie said...

Salam HaSue...Dolu2 guna Celcom juge dah terminate...Pah ni register TM plak..Tapi ada sedikit salah pahamlah plak, sorang cakap ayam, sorang faham itek dan sorang tu plak translete angsa nye bahasa....tolak terajang tendang sana sini dah dekat 2 bulan ni...Waaaa menci...menci....menciiiiiiii...

Kak Lyn..Same-same

Ayu said...

Assalam sue,
lama akak tak kemari..lauk udang & nenas ni memanglah sedapp..manis aje rasa udang tu..waduh kecur pulak bila akak cakap manis udang tu..hehe
sue sihat?...

Ijan said...

salam Kak Sue,
alahai ciannye. kite pun tak senang duduk kalau tenet ada problem. rasa cam ada yg tak kena jer.hehe... :)
dah lama tak masak udang cenggini. letak nenas best!

Diana @ Melley Mey said...

memang kalau ada prob kat tenet nie .. kita pun geram sgt kan.. mmg x senang d buatnya... huhuu..

wah udang tu nampak sedap ... masak ngan nenas lg.. mmg best!

Sue @ Nenie said...

Salam...

Kak Ayu, saya pun suke lauk-lauk ala-ala lemak kuning cenggini..Tapi kalau guna nenas fresh lagi best pasal ada rasa masam-masam nenas gitu....Dalam tin manis siket...

Ijan & Kak Diana..Alhamdulillah dah release satu step..Tinggal 2 step lagi yang mendebarkan...