Wednesday, July 27, 2011

Daging Gulai Kawah

Salam..Hari ni kita layan lauk ala kadar je ekkkkk...Nampak cam susah dan bersusun jugalah bahan-bahannya..Tapi penyediaannya sangattttlah simple....Dan hasilnya, emmmm boleh tahan jugalah kalau ikut piawaian SIRIM yang empunya badan ni.....Tapi still terkurang siket..kes nak cepat lah ni...Gulai kita tak pecah minyak sangat..Mungkin masa menumis tu tak cukup kottttt, tak betul2 pecah minyak....


BAHAN-BAHAN
  • 500 gm daging
  • 2 sb kerisik
  • 500 ml santan pekat
  • 2 sb gula merah
  • 20 gm biji ketumbar
  • 200 ml budu (optional)
  • 2 keping asam keping
  • Garam secukupnya
  • Minyak msak secukupnya untuk menumis
Bahan Kisar
  • 20 tangkai cili kering
  • 1 sb rempah kari daging
  • 7 ulas bawang merah
  • 1 labu bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 3 cm halia
  • 2 cm lengkuas
Bahan Tumis
  • 2 cm kulit kayu manis
  • 3 kuntum bunga cengkih
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 3 biji buah pelaga
PENYEDIAANNYA
  1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumis sehingga wangi
  2. Kemudian masukkan bahan-bahan yang telah dikisar dan biji ketumbar.Tumis sehingga wangi dan pecah minyak.
  3. Kemudian masukkan daging dan kacau rata.Masukkan sedikit air dan kacau lagi.
  4. Bila nampak sudah naik minyak, masukkan santan, kerisik, garam dan gula merah.Biarkan mereneh sehingga mendidih.Masukkan asam keping dan biarkan sampai pekat.
  5. Apabila kuahnya sudah pekat dan daging empuk, tutup api dan sedia dihidang.

7 comments:

Puan Ros @ Tadika Sinaran Intelek said...

Sue, patut la lama tak nampak dok cari kawah nak buat gulai ya...Cicah roti sedapnya sue.Hantar Kak Ros semangkuk

Mas said...

wahhh...sedapnya tengok gulai daging tu..
pekat..
cicah ngan roti pun best ni....

cik cek said...

Wah! ada letak budu ke....caya tak ..kak cek tak penah pun makan budu...nampak sedap gulai ni...:)

Sue @ Nenie said...

Salam...

Kak Ros...Pssstttttt bukan cari kawah tapi nyorok bawah kawahhhh....ngeh ngeh ngeh..

Mas..Betullah..mula-mula lauk dinner pas tu keesokan harinya dah jadi cicahan roti canai segera 'kawan'

Kak Cek..Budu tu optional..Biasa belah pantai timurlah..Tapi kalau nak skip pun tak pe....

Ayu said...

Assalam sue,
akak pernah rasa gulai kawah ni dulu2 bila my family drive up from spore to Terengganu..so along the way, kat Pahang kita berhenti makan sebab nampak sign board gulai kawah..nak tahu juga apa rasanya tukan..ia macam kari ..boleh tahan sedap juga..orang tu masak dalam kuali yang besar sekali..kira kalau masak orang pun boleh..kuikui..haha....ooo ada letak budu ya sue..alkisah..baru tahu..

Mamasya said...

Assalmmualaikum Sue

Gulai kawah mmg favorit...sedap ,tambah makan tempat kenduri.mkn dgn nasi....cicah roti jalan...semua sedap!

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Ayu...He he he, nampak gayanya gulai saya dah kena panggil gulai kuali lah yaaa.....He he he he tapi saya punya versi ni kurang pecah minyaklah tumisannya...Nak cepat...tak nyempat2 curah air kat dalamnya...he he he he...

Mamasya...Saya selalu beli jeee aspecially kat bazar2 mesti ada ni..Cumanya tgk nasiblah kan..kena selera ke takk...yup..yup..buat cicah roti canai memang best ni....