Wednesday, August 10, 2011

Bak Choi Tumis Cendawan

Salam...Ni ialah sayur yang Sue gandingkan ngan Daging Masak Kari Kering semalam...Memang selalu buat dan penyediaannya pun simple je...Yang penting sedapppppp..kan kan kan

BAHAN-BAHAN
  • 1~2 pokok fat choi
  • 5~6 biji fish ball (dipotong 2)
  • 3~4 biji cendawan cina (direndam hingga lembut dan dipotong nipis)
  • 2 biji bawang merah dimayang
  • 3 ulas bawang putih diketuk
  • 3~4 biji cili padi
  • sedikit air panas
  • 1/2 buku kiub ayam
  • 1 sb sos tiram
  • secubit garam / gula
  • 2~3 sb minyak untuk menumis

PENYEDIAANNYA
  1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga wangi then masukkan bawang merah dan cili.kacau goreng hingga layu.
  2. masukkan batang fat choi,cendawan,fish ball,kiub ayam dan sos tiram.kacau rata.Perasakan ngan secubit garam dan gula.
  3. masukkan sedikit air panas then daun fat choi.kacau seketika.Sedia dihidang.

6 comments:

HaSue said...

Kalau ade cendawan2 ni kite sukeee sgt!

Amie said...

kita pun suka masak begini, campur-campur... sedapkan!

Juwita Jamaludin said...

menu yang sihat dan sedap.. ita suka juga

cik cek said...

Fav sayo kak cek ni...kalau masak bak choy mesti nak campur ngan cendawan...sedappp...:)

Deliah's Deli said...

fav kiter ni..bg sy sayur2 klu msk yg mudah lagi sedap..mkn nasi dgn sayur ni je pun dah cukup.:)

Sue @ Nenie said...

Salam...

HaSue, Kak Amie, Kak Juwita, Kak Cek & Kak Del....Iyalah sayor simple2 baru terasa rangupnya...Bak Choi campur cendawan & fish ball sesuaiiiii kan....Ratah-ratah pun sedappppp