Monday, August 22, 2011

Udang Goreng Bersalut Tepung

Salam....Tak sangka yaaaa..sekejap je rasanya kita, sudah pun berada pada minggu keempat di bulan yang mulia ini...Bermakna seminggu lagi kita semua umat Islam akan menyambut kedatangan Syawal, InsyaAllah.....

Tentu sudah ramai antara kita yang dah pun siap beberapa jenis kukis untuk hidangan kepada tetamu yang bertandang nanti..Tuan rumah sini...? he he he he ..setakat ni belum lagi merancang untuk apa-apa kukis pun walau sudah ada beberapa list..Tapi nak beli barang nanti takut tak terbuat plak..Almaklumlah, tukang nak tolongnya ramai sangat yang duk standy....Takut nanti, lebih tangan dari adunannya..Tak di kasi kan, meraung plak pembantu-pembantu tu...Nak di bagi tolong kannnnn, tuan punya adunan plak yang bakal meraung nanti....Hu hu hu ku di dalam dilema..Nak beli yang siap, pun mahal sangat....Dan fobia pun ada, pasal pernah tahun-tahun sebelomnya, dapat sekut yang lemau....Mau nya tak seriau..sebekas dahlah hampir RM25~RM28.... (Cerita dari kaca mata orang yang kedekut)

Oklah, kita lupakan seketika pasal kukis raya, tapi jamu mata jap ngan kudapan ringkas ni..Pertama kali Sue makan ni time dinner kat Restoren Putera Ayu kat Padang Jawa tak lama dulu...Tapi time tu Sara je yang konker udang-udangnya dan tepungnya plak terpaksalah Mamanya yang abiskan...Atas dasar tak puas ati, so, berfikir-fikirlah Mamanya, camne nak buat tepung kembung membolat cenggitu...

So kite pun try n error....Then alhamdulillah..percubaan pertama, sukses....Tapi time tu tak denya nak sukat tang air, main agak2 je.....Dan setelahkah beberapa kali buat, akhirnya kita cuba buat sukatan airnya, dan abadikan resipinya untuk rujukan di masa hadapan..Mana tau kan, sampai masanya nanti Sara nak kena buat sendiri plak udang kegemarannya ni....


UDANG GORENG BERSALUT TEPUNG
Sumber : Sue@Nenie

BAHAN-BAHAN
  • 20 ekor udang (Dibersihkan, dibuang kulit kecuali bahagian ekornya)
  • 3 sb (bumbung) tepung gandum
  • 1 sb (bumbung) tepung beras
  • 100 ml air
  • Garam secukupnya
  • 1/2 sk eno

PENYEDIAANNYA
  1. Masukkan tepung gandum dan tepung beras ke dalam mangkuk besar.
  2. Kemudian masukkan sedikit garam dan 100 ml air.Kacau adunan sehingga sebati.(Ia akan kelihatan sedikit pekat)
  3. Masukkan batter ke dalam freezer seketika sehingga mahu digunakan.
  4. Keluarkan batter dari freezer dan masukkan eno.kacau sebati sehingga adunan nampak seakan berbuih-buih kecil dan adunan ringan.
  5. Panaskan minyak, celup udang ke dalam (4) kecuali bahagian ekor dan putar2kan ia supaya salutan menjadi sedikit tebal dan goreng terendam sehingga kekuningan.Angkat dan toskan..
  6. Sedia di hidang bersama sos kegemaran

****Update : Semalam kat bahan2 lupa nak tulis garam..He he he masak xde garam mana ada rasa kannnnnnnn......


Align CenterEno Fruit Salt

Sumber Google
Menjawab pertanyaan Guest.....Bersama ni saya sertakan gambar ENO yang di gunakan....perasa asli, boleh di dapati di kedai2 runcit atau pun pasaraya

10 comments:

che'iza said...

Assalam... Nenie...

Sedap ni makan udang cenggini.... Tapi kena wat bebanyak ni... Kalau sikit kompem tak cukup... Memasing dah duk ratah jer...

Dah berapa jenis buat kukis...

Juwita Jamaludin said...

salam sue.. lawanya udang tu posing kembung lagi.. nanti nak guna resepi ni plak la buat.. nampak sungguh menyelerakan

Deliah's Deli said...

molat2,cantik! tp kiter x leh mkn bnyk,nnti achumm achumm! tumpang tgk gambo ye..:))

RynaHakimi said...

Dah lama cari resipi udang goreng this style.. Penah makan kat restoran hari tu..duk terpikir cemane la dia buatkan.. Rupanya buh eno ye.. Nway thanks ye sudi share ;)

Mieza said...

sue...yang ni makan begitu aja cicah sos krup krap krup krap bunyi dia sedap tak hengat dunia ni sue...semalam akk pun buat goreng celup tepung tapi bukan udang..tp sotong..kejap je licinnnnnn...sedap kan sue!

Mamasya said...

Aslmkum Sue

Kembong molek udang Sue....sedap cicah sos..lepas sekor2 masuk mulut..
kerabu daging rusa...baru sekali mkn daging rusa..mmg lembut dagingnya.

Wattie said...

Salam aidilfitri, maaf zahir dan batin buat Sue sekeluarga ya

Mieza said...

selamat hari raya sue..maaf zahir dan batin..
sotong celup tepung ni nampak rangup sgt.cicah dgn sos sedapnya..kruoppp krappppp je kan sue..

Sue @ Nenie said...

Salam..

Selamat Hari Raya Aidilfitri...Maaf Zahir & Batin..Maaf juge pasal lambat balas komen2 kat sini....kesuntukan...

Kak Iza, yup...udang goreng cenggini memang sedap ratah cicah sos jeee....

Ryna...1st time makan pun sama kita duk fikir camne nak buat...agak2 je ari tu. try & error..tak sangka plak menjadi...
Kak Ita...Emm cubalah..memang sedap, rangup diluar, chewy di dalam..Ratah-ratah-ratah sampai susah nak berhenti..

kak Del...Achum achum boleh tahan lagi...Takut tangan tak tahu nak diam..itu lagi naya...garu sana-garu sini...

Sue @ Nenie said...

Kak Mieza..Wahhhh sotong celup tepung..saya tak pernah menjadi..selalu fail pasal lepas keluar kolam mesti sotongnya seksi abis tertanggal semua tepung2 nya...Ngeeee

mamasya...ratah udang memang terlupa kolestrol jap....Emmm betul, daging rusa sedikit lembut dan urat dagingnya pun halus kan.....Sedap...

Kak Wattie, Selamat Hari Raya dan maaf zahir batin juga dari kami sekeluarga...

Kak Mieza..Selamat Hari Raya Aidilfitri...Maaf Zahir Batin....