Kita layan je lah sayur ala-ala sayur campur ni....Sue suke kan kombinasi cendawan bersama fried veg. fish ball dan tauhu lembut tu....Duk leka ratah sampai lupa nasi
CENDAWAN TIRAM KACAU GORENG
Sumber : Sue@Nenie
BAHAN-BAHAN
- 1 labu bawang besar (mayang)
- 2 ulas bawang putih (mayang)
- 5 biji cili padi (potong)
- 1/4 buku kiub pati ayam
- 1 sb sos tiram
- 100 gm cendawan tiram
- 1/2 batang carrot (potong memanjang)
- 1 btg Tauhu telur (goreng & potong)
- 3 kuntum cendawan shitake (rendam sehingga lembut & potong slice)
- 6 biji fried fish ball
- Garam & gula secukupnya
- Tumis bawang merah, putih, cili dan kiub pati ayam sehingga wangi.
- Masukkan carrot, cendawan shitake, fish ball dan air secukupnya.Masukkan sedikit air jika mahu sedikit berkuah.Masukkan juga sos tiram.Gaul sebati.
- Masukkan cendawan tiram dan perasa dengan garam & gula...
- Masukkan tauhu telur dan kacau sekejap.Hati2 supaya tauhu tidak pecah.
- Tutup api dan sedia dihidang
2 comments:
salam sue. memang sedap ni ratah macam tu je. tk yah makan nasi.
Salam Kak...Saya kalo ada fish ball memang lupa...leka kunyah isinya yang kenyal2....
Post a Comment