Wednesday, September 21, 2011

Kuih Belimbing

Assalamualaikum...

Pagi ni kita layan Kuih Belimbing saja lah yaaa...Iyalah kan..Tuan rumah asyik jamu tetamu ngan lauk pauk jeee....Sesekali kita layan yang manis-manislah pula....

Aceli kuih yang Sue buat ni, rasanya tak 100% menjadi kotttt pasal bila tengok tang 'star'nya tu tak betul gemuk cam yang biasa Sue beli kat Pasar Besar Dungun...

Walau kuih Sue ni kurang kolestrol gemuk tapi tetap gak lembut..cuma bahgian 'star'nya saja sedikit crunchy....may be sebab Sue pukul ngan garfu je kot masa pukul telurnya...Sebab tak pastilah, telur tu kena pukul ngan whisk sampai kembang ke atau cukup sekadar 'kepok-kepok' guna garfu jeeee.....

Apa-apa pun tetap sedap layan ni ngan Cappucino 3in1 panas-panas.....

KUIH BELIMBING
Sumber : Hana@Hanamemories

BAHAN-BAHAN
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 cawan air
  • 1 biji telur
  • 1 sudu makan marjerin/butter
  • 1 sudu makan gula
  • esen vanilla

PENYEDIAANNYA
  • Didihkan air, gula, esen dan juga marjerin. Sementara tuh, dlm mangkuk lain pukul telur kejap.
  • Tutup api. Masukkan tepung. Kacau cepat2 gune senduk kayu.
  • Kemudian masukkan telur dan kacau cepat2 hingga sebati dengan tepung td.
  • Panaskan minyak, masukkan adunan ke dalam acuan dan picitkan ke dalam kuali. potong setiap 5cm.
  • Goreng hingga kekuningan dan angkat.
  • Taburkan gula. Sedia utk dmakan!
Acuan yang Sue gunakan

12 comments:

Cheq Sue said...

wahhhh elok je jadinya kuih ni sue. dulu pernah buat sekali tapi macam tak jadi, dah takut nak buat lagi

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Cheq..itulah, dalamnya memang lembut cam cream puff tu, cuma bintangnya cam panjang2, tu yang rasa tak 100% tu..Tak taulah kou diorang guna acuan yang bintangnya pendek siket....

K.Nor said...

biasanya buat kuih belimbing ni sama teknik cam buat creampuff. telur tak perlu dipukul, just masuk satu persatu dlm adunan tpg + butter cair tu. tp kena pastikan adunan tpg tu dah sejuk baru masukkan telur. dan biasanya guna acuan sawa yg bintang 8 bucu kut.. hehe.. acuna tak kisah sgt la kan nenie.. janji kuih belimbing ni sedap.. kuih pebret anak sulong k.nor ni..

psst.. jom post/share link/resipi kat page RESIPI MASAKAN di fb.. utk meriahkan page tu dgn pelbagai resipi :)

chikadakbiru said...

tak pernah cuba lagi snek nih..nampak mcm mudah...simpan dulu resepi nih..

Sue @ Nenie said...

Salam..

Kak Nor...Oh saya masukkan telur tu sejurus lepas masukkan tepung..pasal lepas masukkan tepung dalam butter macam berat sikit nak kacau..Jadi sebaik saje semua tepung bersalut butter, terus masukkan telur, tak tunggu sejuk...

Thanks untuk info ni...Lepas ni kena cuba lagi..improve siket teknik..

Then pasal acuan sawa tu, pernah gak dengar, tapi tak tau camne rupanya..tu main taram je acuan semperit tu..ha ha ha...

pst : Itulah..tingin gak nak post sana tapi selalu cam tak sampai..nanti saya cuba godek2 balik...

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Liya..Rasa dia lebih kurang cam cream Puff gak tapi cream puff lagi lembuttt & halus strukturnya dan perlu dibakar..

Kuih ni goreng je.....Dan kulitnya rangp siket tapi still lembut kat dalam.di hidang bersama taburan gula

Rasanya cam glemer kat Pantai Timur kotttttt....

Apa-apa pun, bolehlah cuba nanti..senang jeeee....

Sofea said...

Sue..akak suka kuih ni, selalu beli masa dok Tgnu dulu..ni dh ada resepi leh la try buat ;)tq 4 sharing!

Amie said...

pertama kali dengar & nampak kuih belimbing... nampak sedap je dengan gelembung2nya tu...

K.Nor said...

tujuan tunggu adunan tepung sejuk sbb tak nak kasi telur tu masak bila adun dlm adunan tepung yg masih panas.. mmg makin lama makin berat bila diadun lepas ditambah telur.. boleh gak guna mixer utk mudahkan proses mengadun :)

mekasih sbb dah post kat resipi masakan.. :)

Sue @ Nenie said...

Salam..

Kak Sofea..haaa nanti ada masa boleh cuba buat...Mana tau terimbas kembali nostalgia kat Trg dulu

Kak Amie...Cubalah...sedap kuih ni...

Kak Nor...Thanks untuk info..oppssss...boleh guna mixer yaaa....klu cenggitu bolehlah di doublekan adunan...klu tak terpaksa buat siket2 pasal tak larat nak mengacau....Alhamdulillah..satu lagi ilmu berguna untuk di kongsi bersama..

Sama-sama....

Deliah's Deli said...

suka tgk kuih ni,cantik tp x pnh mkn..bt lagi la..:)) mcmana rasa dia eh...

azzah husna said...

salam akak.
mintak izin copy resipi kuih belimbing ni ye...tq