Thursday, October 20, 2011

Tadaaaa..my new toys~Takoyaki pan

Assalamualaikum...

Setelah berdiam seribu bahasa sempena Hari Rabu Kurang Cakap...Jadinya hari ni tuan rumah dok memandai-mandai membuat sambutan Hari Khamis Banyak Cakap..Ha ha ha ha suke atiiiii jeeee...

Tadaaaaa.......My new toys.....Bukan Sara dan Yaya punya yaaaaa..Tapi Mama yang Punyaaaaaaaaa...


Fuhhhh..Lama benor Mama duk ngidam pan ni....Alhamdulillah....Ada juga insan kamil yang sudi dok nolong dapatkan toys idaman ini


Mak Cik ni plak demand.....Sekali dulu dah terpandang yang patern paksegi berlubang 16 ni, terus sangkut..Pah tu orang tunjuklah yang bentuk macamana punnnn..Angan ku tetap yang ni....


Tengok, bukan setakat Mama je yang berkenan, Sara pun sukeeeee
Pendek kata semua sukeeee lah...Kecuali Papa..Hek Eleh, Papa memang pesen macam tu...Time nak beli semua bantah..Dah siap kuihnya nanti..Haaaaaaaa.....(Dengan nada eksen)



Kalau boleh kan, time buka kotak tu, tang-tang tu juga Mama nak masak Takoyaki tu..Nak eksen kat Papa...Mama beli ni tak membazirlah....Guna punyaaaa......Resipi dah ada ni haaaaa..Tengok...Tengok....Tengok.....


Tapi apakan daya, kita hanya mampu merancang, tapi Tuhan jua yang menentukan....Tengah semangat berkobar-kobar nak masak, baruku tersedar rupanya aku ni buta huruf Jepun..Sepatah haram pun tak paham apa yang diorang tulis kat belakang tu.....Tahu tengok gambo jeeee...


Jadi bila Mama terpaksa simpan peram dulu pan ni, jangan salahkan Mama yaaaa...Penat Mama dok tenung dan renung resipi kat belakang kotak tu...Tapi tak paham-paham gak...


Tengah dok bersedih-sedih tu, tetiba terlintas di fikiran ni.....Ada hikmah tu disebalik kejadian ni...Iyalah..Kesian kat Cik Tako kiteeee..Dahlah jauhhhh perjalanannya....merentasi lautan berhari-hari pahtu kena pula sekatan yang ketat kat pintu masuk Malaysia....Jadi kasilah dia chance berehat dulu kan...Berkenal-kenalan dan berbual mesra dulu ngan Cik Temah ke, Cik Bedah ke kat dalam tu....Diorang pun Lama gak berehat tuuuuuu..Jadi adillah kannnn....



Tamat......................



Buat Kawan yang budiman..Jasa dan budi baikmu akan dikenang dan hanya Allah yang dapat membalasnya....Terima Kasih kerana sudi bersusah payah dan meluangkan sedikit masa santai kamu untuk ini......

11 comments:

cik cek said...

Bestnya....kak cek pun bekenan...kat Malaysia tak de jual ke....hu hu hu...:D

Sue @ Nenie said...

Salam..Kak Cek..Ada, saya pernah tengok kat Giant area Shah Alam...cumanya dia punya acuan tak sedalam yang ni dan diameter dia kecil siket....

Mieza said...

sue tak pernah dengar pan ni..jakun sungguh akak ni..nak masak apa pakai pan ni? nak belajar juga :)

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Mieza, pan ni nama dia takoyaki pan...Tentang snek yang menggunakan pan ni akak boleh rujuk link kat bawah ni..

http://kurniaanmu.blogspot.com/2011/05/takoyaki.html

salah satunyalah..sebab Adik kita Si Ika tu siap buat step by step lagi..

hazila said...

Tiba tiba teringat kat takoyaki pan kat rumah, lama beno terperam dalam stor.

Amie said...

dapatlah ilmu pengetahuan baru tentang takoyaki pan... kuranglah sikit jakunnya dah...

Cik Ecah said...

jauhnyer dtg pan takoyaki tuh...

Sue @ Nenie said...

Salam..

Akakkkkkk..ni semua kerada badi tako pan akak juga....terus saya terberkenan..

Kak Amie, he he he ... tambah lagi pengetahuan tentang peralatan masakan yaa kak..

Cik Esah...kalaulah ada di pasaran mesia ni..alangkah bestnya....

Asmara said...

Import dari japan ke tu? :D kalau jenis ni tak susah gunanya. letak je atas api, guna api gas perlahan, macam kuih cara tu. letak minyak sikit supaya senang nak balik2kan dia. bancuhan pun guna tepung biasa pun ok. tp yg penting kene ada katsobushi(fish flakes), sos takoyaki dan mayonis. itu bahan utama yang menyedapkannya, selain dri inti tako(sotong). nak tukar isi ayam ke atau lain2 pun boleh, tapi tak nama la takoyaki(tako=octopus, yaki=bakar). hehe.. anyway selamat memasak! *fish flakes tu ada jual kat jusco, harga dia berbelas2 rm x silap, mmg agak mahal, sos pun kene hati2 membeli sebb ada yg x halal. boleh cuba tengok resepi sos dr kak hana atau ika tak silap. Gambate!

Sue @ Nenie said...

Salam Kak As..iya, dari Japan...tulah masa nak order ngan kawan hari tu dia pun ada tanya gak nak yang letric ke yang biasa..tapi saya prefer yang buh atas stove jelah..nak beli yang letric kalau rosak nanti susah pula...Lagi pun jarang guna rasanya...

OOOO ic...kena buh minyak juga yaaa...then thanks untuk info ni...ha ah, product Japan kat Mesia nia agak mahal, sos/kicap dia kat Jusco boleh cecah hampir RM10 juga sebotol....Ya ya ya selalu nak kena hati2 juga pasal halal haram tu....

Apa-apa pun thanks untuk info berguna itewwww.....

Shaz said...

Salam sue, camna nak order benda ni dan brapa harga termasuk kos pos ke msia?