SOO HOON TUMIS BERUDANG
Resipi : Sue@Nenie
BAHAN-BAHAN
- 5~10 ekor udang segar
- 5 biji bebola ikan/ayam
- 1 tiub tauhu telur
- 1 pokok sawi (dipotong2 dengan mengasingkan batang dan daun)
- Soo Hoon secukupnya (direndam sehingga lembut)
- 1 labu bawang besar (mayang)
- 2 ulas bawang putih (ketuk)
- ½ buku kiub pati ayam
- Garam & gula secukupnya
- ½ cawan air (jika mau lebih kuah, boleh tambah lagi)
- Tumis bawang putih sehingga wangi kemudian masukkan bawang besar.Kacau lagi sehingga bawang layu dan bau wangi.
- Masukkan bebola ikan/ayam, batang sawi dan kiub pati ayam.kacau sebati.
- Masukkan udang, air, soo hoon dan tauhu telur.Sesuaikan rasa.
- Setelah semua sedang elok masukkan daun sawi dan kacau sekejap..sedia dihidang..
3 comments:
2 lauk tu pun dah cukup buat sy tambah nasi. :)
as-salam
selamat malam..npk sangat sedap soo hoon tumis berudang kat atas tu..sedap ni kalau dapat hirup2 kuahnye time panas2…
Salam..
Kak Del...Betul betul...sesekali layan lauk camni, sangat best...
Ady, betul tu...zaman kanak2 dulu kalau lauk camni, siap hirup kuah ngan pinggan2 nasi sekali...
Post a Comment