Friday, December 23, 2011

Mapin Pandan

Assalamualaikum dan salam sejahtera....

Salam Hari Jumaat penghulu segala hari...Dah boring ya seminggu jenguk sini takde kudap-kudapan mau pun jamuan mata...


So hari ni Sue buat tayangan amal siket..Jomm kita makan mapin pandan ni...Sedapppppp sangat..Struktur dia pun gebussss jeeee bak kata Kak Izah yang pakar pasal mapin-mapin ni, sesuailah bagi penggemar-penggemar mapin yang tak suke mapin berstruktur berat dan padat sangat....

MUFFIN PANDAN
Resipi : Kak Yatie
Sumber : Kak Izah

BAHAN-BAHAN
  • 180 gm mentega (unsalted butter)
  • 140 gm gula halus
  • 2 biji telur
  • 80 ml susu segar
  • 1 sk esen vanila
  • *220 gm tepung gandum
  • *2 sk baking powder (*Diayak bersama)
  • 1 sk pes pandan
PENYEDIAANNYA
  1. Putar mentega, masukkan gula dan pukul lagi sehingga putih
  2. Masukkan telur satu persatu dan pukul sehingga kembang.
  3. Perlahankan speed dan masukkan tepung berselang seli dengan susu segar sehingga habis.
  4. Masukkan pes pandan dan esen vanila dan gaul sekata.
  5. Sudukan adunan ke dalam acuan muffin pilihan 3/4 penuh dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 20-25 min atau sehingga masak (Bergantung kepada oven masing-masing)

17 comments:

Zaliedana said...

Assalam..Uiii mapin pandan mesti harum semerbak jer bau time bakar kan..Ct suka kuih yg letak pandan,mmg wangi..Nmpk gebu jer mapin tuh..

hazila said...

Akak paling kurang buat muffin, tak tau kenapa. Tak ramai yg nak tolong makan agaknya.

Sue @ Nenie said...

Salam..

Ct...Emmm wangi betul time bakingnya..rasa tak sabar2 nak ngap..

Kak Hazila, saya pun kurang gak mapin especially yang berstruktur berat, tapi versi kak Yatie ni ringannnn jeeee dan gebus pula...He he tak pe kalau akak buat mapin, jgn lupa call nanti saya datang terpacak kat depan pintu bawa pinggan....Ngeeeee

chikadakbiru said...

salam.

teringin jugak nak buat mapin pandan nih..senang nak makan ...buh dlm bekas kecik2 nih kan :)

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

wow...harumnya sampai ke rumah akak...ini memang lemak dan berkerim

Yatie said...

alahai ruginya akak sampai lewat...takdelah dpt makan mapin pandan free kat sini....huhuhuhu...

Mieza said...

sue..sedap dan hijau lawa gitu mapin sue ni..dah lama kak mieza tak memapinkan diri..dulu byk juga tempahan mapin..sekrang ni byk tempahan kek..akak suka depa tempah mapin sebab tak yah nak deco2 bagai hahaha..kalau umah dekat dah lama akak serbu umah sue nak menculik mapin ni barang seketoi dua hahaha

Asmara said...

comel! kalau akk ni sekali ngap je terus habis. haha.. suka muffin ringan mcm ni, lmbut je mkn kan! :D

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Sue Nenie..
cute jer mapin pandan mesti wangi.. cantik kaler hijau!!

Chik Mimi said...

ijau itu menawan ,sue comeinya muffin tu senang kan budak2 nak makan

CT Delima said...

As'salam nannie

Emmm...dah semestinya sedap muffin pandan ni. k.ct buat juga 4 ari lepas untuk makan anak2 dipetang2 hari.

biasalah cuaca di kl ni sekarang tak tentu masa sekejap hujan sekejap mendung. masing2 asik oder nak makan jer. Tu yang godek2 sekejap muffin pandan resipi dari rinnchan memang lembut :)

quinnie said...

wahh..molek sungguh warna hijau nye tu kak sue...bakar dlm bekas tart tu jadik cantik pulak rupanya..:)

cik cek said...

Sue...harum bau pandan sampai kesini ni...emmmm...sedapnya....:)

dZana said...

aslmkum sue.. suke jugak akk nk buat muffin ni.. tpi kt akk ni mcm slow la .. klau kek cam laju pulak.. akk suke food yg ada perisa pandan.. harum baunya..

Kakwan (K1) - citarasawan said...

mapin pandan mmg wangi,, K1 pun suka mapin yg jnis ringan nti ada masa K1 try.. Sue nk mkn brownis meh la umah K1 :)

EmbunRosaliza said...

Assalam nenie, sedapnya mapin pandan, dah boleh agak mesti bau harum menusuk2 kalbu masa bakar ni, akk curi 2 ketul nak buat bf ni hehhe

Wattie said...

Salam Sue,
Adussss mapin pandan la pulak, petang2 pekena mapin mesti best kan