Tuesday, April 3, 2012

Roti Kopi Berchip Coklat

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Lama tul yaaa tuan rumah duk berhibernasi...Lately ni banyak siket urusan kat luar yang perlu di hadapi dan diselesaikan....Biasalah..lumrah kehidupan..adakala ada masa lapangnya dan ada kala dihimpit sedikit kesulitan...

Oklah..Bila dah lama-lama tak muncul ni tak tau pula nak cakap apa...So kita layanlah dulu roti kopi ni...

Dan ini adalah antara resipi roti yang pernah Sue cuba dan sukeeee ngan hasilnya..Memang lembut dan struktur dia pun seperti yang diharapkan...Resipi dari buku Koleksi Roti tetapi cara penyediaannya telah Sue olah mengikut cara sendiri...

Kalau ikut penyediaan asal Bahan A dan Bahan B dicampur sekali dalam mangkuk pengadun dan diuli sehingga membentuk doh yang lembut dan elastik..Direhatkan dan dibentuk-bentuk.Tapi Sue asingkan dahulu bahan-bahan untuk aktifkan yis baru dicampurkan sekali ke dalam bahan-bahan lain untuk membentuk doh..

Apa-apa pun cara penyediaannya samada secara manual atau dengan bantuan BM yang penting hasilnya kannnnn.....

ROTI KOPI BERCHIP COKLAT
Sumber : Koleksi Roti

BAHAN-BAHAN

Bahan-A

  • 20 gm gula kastor
  • 15 gm telur (Sue guna sebiji)
  • 165 air sejuk (Sue guna 100 ml air suam)
  • 5 gm ragi segera

Bahan-B

  • 250 gm tepung berprotein tinggi/tepung roti
  • 50 gm tepung berpotein sederhana
  • 5 gm susu tepung
  • 2.5 gm pelembut roti
  • 1/2 s.teh garam
  • 40 gm susu pekat
  • 5 gm sebuk nescafee

Bahan-C

  • 30 gm mentega

Lain-lain

  • Cip coklat
  • Badam cincang

PENYEDIAANNYA
  1. Di dalam mangkuk kecil, masukkan sebiji telur yang dipukul sedikit menggunakan garfu, air suam, gula dan ragi segera..Biarkan lebih kurang 10 minit atau sehingga ragi aktif.
  2. Di dalam mangkuk pengadun, masukkan kesemua bahan-B dan gaul sebati.
  3. Kemudian masukkan (1) ke dalam (2) dan uli sehingga membentuk doh.Masukkan bahan-C dan uli sehingga lembut dan kenyal.Pindahkan doh ke atas papan canai dan uli dengan menekan sambil menolak doh tengan hujung telapak tangan lebih kurang 10-15 minit sehingga mendapat doh yang licin dan elastik.
  4. Masukkan kembali doh ke dalam mangkuk pengadun dan tutup dengan tuala lembap/wrapping plastik selama 30 min/doh mengembang sebanyak dua kali ganda.
  5. Tumbuk-tumbukkan doh untuk membuang angin dan masukkan cip coklat dan uli sekejap.Bahagikan doh kepada beberapa bebola kecil.Rehatkan lebih kurang 10 min.
  6. Bulat-bulatkan doh dan masukkan ke dalam loyang pembakar/paper cup.Biarkan doh mengembang dua kali ganda dari saiz asal.Spraykan air dan taburkan badam cincang ke atasnya.
  7. Bakar selama 15~20 minit pada suhu 180C (bergantung oven masing-masing) sehingga masak/keperangan

2 comments:

Qasey Honey said...

waduhhh duhh...nmpk sedap la RKBC tu...kemain cantik lg duk kt dlm cup...gebu...mintak 1...

ijan said...

Memang nampak gebu. Saya macam dah mari mari sikit2 angin roti ni. kena kipas sikit lagi boleh buat lah satu hihihi