Tuesday, November 27, 2012

Udang Percik

Salam...Kembali bersiaran ngan menu dinner kitorang semalam...Terasa lama plak tak makan nasi berlaukkan udang ni, kebetulan masa duk belek-belek buku resipi terjumpa resipi ni dan kebetulan semua bahan pun tersedia so apa lagi..project pun bermula.....

Dan kesempatan ni, Sue nak ambil peluang minta maaf jika tak sempat nak balas komen kawan-kawan sebelum ni..Bukan tak sudi tapi situasi kurang mengizinkan buat masa itu...Tapi Sue ada membacanya...Dan kala kesempatan yang ada juga, Sue berBW cuma jarang-jarang tinggalkan jejak..Apa-apa pun terima kasih kepada yang masih sudi jenguk-jenguk ke sini walau tuan rumah nampak gayanya makin suam-suam kuku membuka rumahnya.....

UDANG PERCIK
Sumber :Edisi Khas Udang (Kompilasi Majalah Karangkraf)


BAHAN-BAHAN
  • 1 kg udang
  • 1 biji kelapa (diambil santan)
  • 1/4 keping nisan
Bahan Kisar Halus
  • 100gm bawang merah
  • 100gm lengkuas
  • 30gm belacan
  • 30gm cili kering
  •  20gm halia
  • 20 gm bawang putih
  • 10 gm jintan putih
  • 4 batang serai
PENYEDIAANNYA
  1. Perap udang dengan sebahagian bahan kisar.Goreng sehingga kekuningan.Angkat dan ketepikan.
  2. Panaskan minyak kemudian tumis sebahagian lagi bahan kisar sehingga naik bau.
  3. Masukkan santan, gula melaka dan kacau sehingga larut.Perasakan dengan sedikit garam.
  4. Setelah kuah masak dan pecah minyak,bolehlah dituang ke atas udang dan sedia dihidang...

2 comments:

JaSSNaNi said...

wow.. sedap udang percik.. thanks share resepi.. saya nak save resepi ni.. sbb kot2 nanti leh wat..

Gee® said...

sedapnya udang...makan dgn nasi panas ni sah2 3 pinggan... hehehe