Dan kesempatan ni, Sue nak ambil peluang minta maaf jika tak sempat nak balas komen kawan-kawan sebelum ni..Bukan tak sudi tapi situasi kurang mengizinkan buat masa itu...Tapi Sue ada membacanya...Dan kala kesempatan yang ada juga, Sue berBW cuma jarang-jarang tinggalkan jejak..Apa-apa pun terima kasih kepada yang masih sudi jenguk-jenguk ke sini walau tuan rumah nampak gayanya makin suam-suam kuku membuka rumahnya.....
UDANG PERCIK
Sumber :Edisi Khas Udang (Kompilasi Majalah Karangkraf)
BAHAN-BAHAN
- 1 kg udang
- 1 biji kelapa (diambil santan)
- 1/4 keping nisan
- 100gm bawang merah
- 100gm lengkuas
- 30gm belacan
- 30gm cili kering
- 20gm halia
- 20 gm bawang putih
- 10 gm jintan putih
- 4 batang serai
- Perap udang dengan sebahagian bahan kisar.Goreng sehingga kekuningan.Angkat dan ketepikan.
- Panaskan minyak kemudian tumis sebahagian lagi bahan kisar sehingga naik bau.
- Masukkan santan, gula melaka dan kacau sehingga larut.Perasakan dengan sedikit garam.
- Setelah kuah masak dan pecah minyak,bolehlah dituang ke atas udang dan sedia dihidang...
2 comments:
wow.. sedap udang percik.. thanks share resepi.. saya nak save resepi ni.. sbb kot2 nanti leh wat..
sedapnya udang...makan dgn nasi panas ni sah2 3 pinggan... hehehe
Post a Comment