Aceli kek ni dah banyak kali buat...Selain penyediaannya yang teramat mudah, rasa dia juga sangat sedap dan sesuai dijadikan kudap-kudapan diwaktu petang sambil menikmati secawan kopi panas..
KEK COKLAT KUKUS Gerenti Jadi
Sumber : Zinita@MyResipi
BAHAN-BAHAN
Bahan-A (Diayak)
- 2 cawan Tepung Gandum
- 1 cawan Serbuk Koko ~Sue guna ½ cwn shj
- 1 sk Baking Powder ~Sue guna ½ sk shj
- 2 sk Bicarbonate of Soda ~Sue guna ½ sk shj
- 3 biji Telur Gred A
- 2 cawan Gula Pasir Kasar (dikisar halus guna blender kering)~Sue guna 1 1/2 cwn shj
- 1 cawan Susu Cair
- 1 cawan Minyak ~Sue guna ½ cwn shj
- 1 tsp Coklat Emulco
- 1 cawan Air Panas (mendidih)
- Ayak semua bahan-A. Ketepikan.
- Di dalam mangkuk lain, masukkan 3 biji telur tadi, pukul sedikit dengan sudu/garfu.. (cukup sehingga sebati antara putih dan kuning telur).
- Masukkan gula yang dah dikisar halus tadi dan juga coklat emulco. Gaul sebati dengan sudu/garfu (tak perlu pukul sehingga kembang).
- Masukkan susu cair dan minyak. Kacau sebati (Gunakan hand mixer lebih mudah).
- Masukkan air panas dan kacau dengan hand mixer sehingga sebati.
- Masukkan Bahan-A sedikit demi sedikit dan kacau perlahan-lahan menggunakan whisk sehingga sebati.Rehatkan seketika adunan lebih kurang 15 minit.
- Sediakan pengukus. Tunggu sehingga mendidih baru masukkan adunan kek ke dalam pengukus.
- Gris loyang dengan marjerin, alas dengan kertas minyak dan gris sekali lagi.
- Masukkan adunan dalam loyang. Tutup dengan aluminium foil.Kukus selama 1 jam. Kalau api dapur kuat, lebih kurang 45-50minit dah boleh test cucuk dengan lidi sate. Kalau keluar licin, maksudnya dah masak.
2 comments:
salam suuuee..akak pun nak gak 2 ketui kek cekelat tuh!! daapnyer!
assalam Sue
cantik jadinya naik bulat
akak jarang wat yg kukus sb takut tak jadi . sure pas ni nk try resepi Sue utk kukus tqqqqq
Post a Comment