Monday, November 26, 2012

Kek Coklat Kukus Gerenti Jadi

Salam...Emmm lama betul tak main tayang-tayang resipi kat sini yaaa...Lama juga berhibernasi dan lama juga mengumpul mood untuk muncul kembali...

Aceli kek ni dah banyak kali buat...Selain penyediaannya yang teramat mudah, rasa dia juga sangat sedap dan sesuai dijadikan kudap-kudapan diwaktu petang sambil menikmati secawan kopi panas..

KEK COKLAT KUKUS Gerenti Jadi
Sumber : Zinita@MyResipi


BAHAN-BAHAN 

Bahan-A (Diayak)
  • 2 cawan Tepung Gandum
  • 1 cawan Serbuk Koko ~Sue guna ½ cwn shj
  • 1 sk Baking Powder ~Sue guna ½ sk shj
  • 2 sk Bicarbonate of Soda ~Sue guna ½ sk shj
 Bahan-B (Dipukul guna hand-mixer~Sekejap aje)
  • 3 biji Telur Gred A
  • 2 cawan Gula Pasir Kasar (dikisar halus guna blender kering)~Sue guna 1 1/2 cwn shj
  • 1 cawan Susu Cair
  • 1 cawan Minyak ~Sue guna ½ cwn shj
  • 1 tsp Coklat Emulco
  • 1 cawan Air Panas (mendidih) 
PENYEDIAANNYA
  1. Ayak semua bahan-A. Ketepikan.
  2. Di dalam mangkuk lain, masukkan 3 biji telur tadi, pukul sedikit dengan sudu/garfu.. (cukup sehingga sebati antara putih dan kuning telur).
  3. Masukkan gula yang dah dikisar halus tadi dan juga coklat emulco. Gaul sebati dengan sudu/garfu (tak perlu pukul sehingga kembang).
  4. Masukkan susu cair dan minyak. Kacau sebati (Gunakan hand mixer lebih mudah).
  5. Masukkan air panas dan kacau dengan hand mixer sehingga sebati.
  6. Masukkan Bahan-A sedikit demi sedikit dan kacau perlahan-lahan menggunakan whisk sehingga sebati.Rehatkan seketika adunan lebih kurang 15 minit.
  7. Sediakan pengukus. Tunggu sehingga mendidih baru masukkan adunan kek ke dalam pengukus.
  8. Gris loyang dengan marjerin, alas dengan kertas minyak dan gris sekali lagi.
  9. Masukkan adunan dalam loyang. Tutup dengan aluminium foil.Kukus selama 1 jam. Kalau api dapur kuat, lebih kurang 45-50minit dah boleh test cucuk dengan lidi sate. Kalau keluar licin, maksudnya dah masak.

2 comments:

inahar ali said...

salam suuuee..akak pun nak gak 2 ketui kek cekelat tuh!! daapnyer!

mama sara nur said...

assalam Sue
cantik jadinya naik bulat
akak jarang wat yg kukus sb takut tak jadi . sure pas ni nk try resepi Sue utk kukus tqqqqq