Sedap dimakan ketika masih panas-panas...Selain dimakan bersama nasi putih, nak ratah pun sedapppp....
BENDI GORENG
BAHAN-BAHAN
- 7~8 tangkai bendi (Dipotong tangkai dan hujungnya.basuh dan toskan kemudian baru potong)
- *2 tangkai cili merah
- *2 biji bawang merah
- *1 ulas bawang putih
- *1 sb udang kering (kesemua bahan * ditumbuk kasar)
- Sedikit belacan (dibakar sekejap)
- 1 biji telur gred C
- Beberapa titis minyak bijan
- Garam secukupnya
- Panaskan sedikit minyak.Masukkan beberapa titis minyak bijan dan tumis Bahan * dan belacan sehingga wangi.
- Masukkan bendi dan garam secukupnya.Tambah sedikit air jika perlu.Bila bendi separuh masak, masukkan telur dan kacau sehingga membentuk scramble.
- Apabila bendi dan telur masak, sedia dihidang.
2 comments:
Bendi masak gini memang my fav! Boleh habis ratah saja...
sama dgn kak amie..kak zila pun suka msk camne sedapnya:)
Post a Comment