Tuesday, December 18, 2012

Bendi Goreng

Assalamualaikum...

Sedap dimakan ketika masih panas-panas...Selain dimakan bersama nasi putih, nak ratah pun sedapppp....

BENDI GORENG

BAHAN-BAHAN
  • 7~8 tangkai bendi (Dipotong tangkai dan hujungnya.basuh dan toskan kemudian baru potong)
  • *2 tangkai cili merah
  • *2 biji bawang merah
  • *1 ulas bawang putih
  • *1 sb udang kering (kesemua bahan * ditumbuk kasar)
  • Sedikit belacan (dibakar sekejap)
  • 1 biji telur gred C
  • Beberapa titis minyak bijan
  • Garam secukupnya
PENYEDIAANNYA
  1. Panaskan sedikit minyak.Masukkan beberapa titis minyak bijan dan tumis Bahan * dan belacan sehingga wangi.
  2. Masukkan bendi dan garam secukupnya.Tambah sedikit air jika perlu.Bila bendi separuh masak, masukkan telur dan kacau sehingga membentuk scramble.
  3. Apabila bendi dan telur masak, sedia dihidang.

2 comments:

Amie said...

Bendi masak gini memang my fav! Boleh habis ratah saja...

zila norazila said...

sama dgn kak amie..kak zila pun suka msk camne sedapnya:)