BAHAN-BAHAN
- 1 ekor ikan terubuk ~ Sue gantikan ngan Ikan Bawal Emas
- 2 senduk cili boh ~ Sue kurangkan jadi 2 sudu besar
- *10 ulas bawang merah
- *2 ulas bawang putih
- *1.2 cm halia (kesemua bahan * ditumbuk)
- 1 camca besar kerisik
- 1 cwn air asam jawa
- 2 sb gula ~ Sue kurangkan..secukup rasa jeee
- 2 biji cili merah (potong 4 tanpa putus) ~ Sue tak buh, xde stock
- 2 labu bawang besar (mayang ~ Sue guna ½ labu jee..potong bulat
- 2 senduk minyak masak
- Garam secukup rasa
- Ikan dibersih dan potong 3 bahagian
- Halia dicampurkan dengan garam dan sapu pada ikan.Biarkan selama beberapa minit
- Panaskan minyak (cukup utk menggoreng ikan) di dalam kuali dan goreng ikan sehingga garing.Angkat ikan dan ketepikan
- Kurangkan minyak (cukup utk menumis), Tumis bawang merah dan bawang putih
- Setelah keluar minyak, masukkan secawan air asam jawa dan kacau sebati.
- Masukkan kerisik, garam dan gula secukup rasa.Kacau sebati
- Masukkan cili dan bawang besar
- Setelah kuah pekat, masukkan ikan yang telah digoreng tadi dan balik-balikkan sehingga kuah sekata menyaluti ikan.
- Sedia di hidang...
1 comment:
salam
akak guna ikan terubuk ya...mmglah sedap mkn dgn nasi panas ni kak...
Post a Comment