Friday, November 1, 2013

AsamPekat Ikan Bawal

Assalamualaikum dan salam sejahtera..Lama betul tak post resipi kat sini...Ni pun cilok2 sekejap...Lama tak sapu rumah dan lama juga tak menyapa rumah kawan-kawan..Rindunyaaaaa tapi apakan daya, masa terlalu tidak mengizinkan...


BAHAN-BAHAN
  • 1 ekor ikan terubuk ~ Sue gantikan ngan Ikan Bawal Emas
  • 2 senduk cili boh ~ Sue kurangkan jadi 2 sudu besar
  • *10 ulas bawang merah
  • *2 ulas bawang putih
  • *1.2 cm halia (kesemua bahan * ditumbuk)
  • 1 camca besar kerisik
  • 1 cwn air asam jawa
  • 2 sb gula ~ Sue kurangkan..secukup rasa jeee
  • 2 biji cili merah (potong 4 tanpa putus) ~ Sue tak buh, xde stock
  • 2 labu bawang besar (mayang ~ Sue guna ½ labu jee..potong bulat
  • 2 senduk minyak masak
  • Garam secukup rasa
PENYEDIAANNYA
  1. Ikan dibersih dan potong 3 bahagian
  2. Halia dicampurkan dengan garam dan sapu pada ikan.Biarkan selama beberapa minit
  3. Panaskan minyak (cukup utk menggoreng ikan) di dalam kuali dan goreng ikan sehingga garing.Angkat ikan dan ketepikan
  4. Kurangkan minyak (cukup utk menumis), Tumis bawang merah dan bawang putih
  5. Setelah keluar minyak, masukkan secawan air asam jawa dan kacau sebati.
  6. Masukkan kerisik, garam dan gula secukup rasa.Kacau sebati
  7. Masukkan cili dan bawang besar
  8. Setelah kuah pekat, masukkan ikan yang telah digoreng tadi dan balik-balikkan sehingga kuah sekata menyaluti ikan.
  9. Sedia di hidang...

1 comment:

ady said...

salam
akak guna ikan terubuk ya...mmglah sedap mkn dgn nasi panas ni kak...