Sunday, November 24, 2013

Gulai Patin Masak Tempoyak

Assalamualaikum dan salam sejahtera..Kembali bersiaran secara ekspress...

Buat teman-teman yang sudi bersinggah terima kasih Sue ucapkan dan untuk teman-teman blogger yang sudi meninggalkan jejak, kemaafan di pinta sebab tak sempat membalasnya tapi Sue ada membacanya...Kebelakangan ini tuntutan masa agak terhad untuk berblog...

Paparan resipi sekarang pun sekadar nak tambahkan koleksi beberapa resipi yang pernah dicuba dan sempat di rakamkan untuk di abadikan untuk tatapan dan rujukan di masa hadapan..Tak kisahlah kalau ada yang berkata kemunculan blog ni sekadar syok sendiri sahaja sebab Sue percaya hanya Dia yang lebih mengetahui segala yang tersurat dan tersirat...

GULAI PATIN MASAK TEMPOYAK
Sumber Rujukan : Sajian Tradisi bersama Chef Wan eksklusif untuk Avon


BAHAN-BAHAN
  • 1 ekor (500gm) ikan patin (potong 3)
  • 8 s.besar tempoyak
  • 2 batang serai (dititik)
  • 200ml air
  • 2 keping asam gelugur
  • Garam secukup ras
  • Gula secukup rasa
Bahan Tumbuk Halus
  •  30 tangkai cili padi
  • 3 cm kunyit hidup
PENYEDIAANNYA
  1.  Di dalam periuk, didihkan semua bahan kecuali ikan selama 5 minit.
  2. Masukkan ikan dan masak selama 10 minit lagi.Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
  3. Masukkan di dalam mangkuk dan hidangkan.

2 comments:

Anonymous said...

Assalamualaikum..syurie sdapnya...dh lama x mkn ikn patin msk tempoyak ni...dpt hirup kuah mesti lupa diri sekejap...

Sue @ Nenie said...

Salam Umie..ni pertama kali masak patin dan kali kedua makan...1st dulu beli sebab nak try rasa ia ok ke tak...Tapi masa beli tu diorang masak ngan rebung sekali....