STRAWBERRY & CHOCOLATE SNOW CHEESE CAKE
Sumber/idea : Kak Nor@SecubitGaram
KEK SPAN
Sumber : sweet4ever@Myresipi
Bahan-bahan
- 150 gm tepong super fine
- 150 gram gula kastor
- 5 biji telor gred A
- 15 ml ovalette - bersamaan 1 sudu besar
- 80 ml air daun pandan ~ Sue gantikan ngan susu segar
- 80 ml minyak / mentega cair
- 5 ml / 1 s.teh pes pandan ~ Sue gantikan ngan perasa strawberi & coklat emulco
- 5 ml / 1 s.teh serbuk penaik
- satukan gula, ovalette, tepong, serbuk penaik dan telor dalam mangkuk adunan. pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit dengan kelajuan tinggi.( tapi nie terletak kepada kalajuan pengadun
- perlahankan kelajuan dan masukkan susu segar...pukul lagi dengan kelajuan tinggi selama minit atau sehingga aduan kek benar2 ringan.
- tuangkan minyak/ mentega cair ke dalam adunan dan gaul dengan senduk sehingga sebati.
- Bahagikan kepada 2 bahagian.Satu di masukkan strawberry emulco dan satu bahagian lagi di masukkan coklat emulco.
- sediakan 2 tin pembakar bulat ukuran 20inch, griskan dasarnya dan lapik kertas serap minyak. tuangkan adunan dan bakar selama 45minit atau hingga masak pada suhu 150 - 180darjah celcius
- bila dah masak keluarkan dari oven dan telangkupkan kat atas redai kek...lebih kurang 5 minit...bagi mengelakkan kek kita kempis
TOPPING
Sumber : Kak Nor Secubit Garam
Bahan-Bahan untuk krim
- 1 kotak cream cheese philadelphia (250gm)
- 2 - 3 sudu besar mentega
- 1/3 cawan susu pekat manis
Penyediaannya
- Satukan cream cheese dgn mentega dan putar hingga gebu (tidak berketul)
- Masukkan susu pekat dan putar lagi hingga sebati. Ketepikan.
topping:
- keju cheddar secukupnya ~ boleh guna kraft atau brand lain asalkan dlm bentuk ketul/bar
- parut halus keju cheddar dan ketepikan.
- Sapukan krim cheese di atas kek yg berperisa coklat dan letakkan kek yg berperisa strawberry di atasnya.
- Kemudian sapukan lebihan krim cheese sehingga menutupi seluruh kek.
- Taburkan keju yangg diparut tadi keseluruh kek sebagai toppingnya.
- Boleh la dihias mengikut citasara masing2.
- Sejukkan kek dlm peti ais lebih kurang 1 - 2 jam sebelum dihidangkan.
4 comments:
ye la sy pon tak tau nak bawak apa utk tadika anak
Kek yg tengah meletop skrg ni..
wow..idea yang best..mesti sedap makan kek ni kan sebab ada 2 flavour..makan lagi dengan chez memang layan habis la..
Simple tapi menjilat jari ni Sue... saya kalau sorang2 ni boleh habis setengah loyang ha hahaha hantu cheese!
Post a Comment