Lama rasanya tak stim ikan.Selalu goreng-goreng jeeee...So hari ni ubah selera siket..stimmm..buat separuh jeee sebab masak ala-ala stim kat rumah ni kurang siket market dia...tapi utk citarasa tukang masak....stimlah bestttt....terasa manis isi ikannya....Apa-apa pun masing-masing punya citarasakan....
SIAKAP STIM
Sumber : Sue@Nenie
BAHAN-BAHAN
- 1 ekor Ikan siakap ( ikan merah pun boleh)
- Air asam jawa secukupnya - untuk membilas ikan
- 2 batang Serai (hiris halus²)
- 5 biji Cili padi (potong²)
- 2 inch halia (mayang)
- 3 sb sos tiram
- 3 biji asam boi (putih)
- Sebiji lemon (separuh di potong nipis dan separuh lagi diambil jusnya)
- 5 tangkai bendi (dipotong sedikit hujung dan pangkalnya)
- ½ batang lobak merah (potong memanjang)
- Basuh ikan siakap ngan asam jawa untuk hilangkan bau hanyir...basuh bersih².
- Lumurkan ikan ngan sedikit garam dan sos tiram..Perap seketika.
- Letakkan ikan di dalam plate tahan panas dan taburkan halia, serai, Cili, Sos tiram, Jus Lemon, asam boi dan sos ikan (jika suka)
- Letakkan juga bendi, lobak merah dan hirisan lemon di tasnya.
- Kukus ikan selama lebih kurang 15~20 min /sehingga masak bergantung saiz ikan. Sedia dihidang...
4 comments:
Assalamualikum sue menu yg sihat yg penting sedapkan...
assalam
sedapnya
feberet ikan ni ikan siakap
stim lg bagus kan menu sehat
Sedapnya siakap steam... memang dah lama tak masak / makan. Ada 2 ekor siakap dalam freezer... kalau steam begini alangkah enaknya!
Salam...
Umie...betul tu....saya memang suka ikan stim sebab terasa manis isi ikannya...
Kak Sara..betul...ikan siakap antara list feberet sue juga...
Kak Amie...apa lagi, nanti bolehlah buat project menstim ikan....stim jangan tak stim
Post a Comment