Monday, March 31, 2014

Salmon Panggang Rosemarry

(Sekalung doa buat semua para penumpang dan anak kapal MH370..Salam takziah buat semua ahli keluarga yang terlibat....)

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Lauk last week yang dah tak tau last week yang keberapa...Kebetulan AEON Big buat promo baby salmon RM9.90/pcs(kalau tak silap~dah lupa)..So beli sekor...

Bz sampai lupa nak post kat sini...Belek2 folder..jumpa terselit..So masukkan sini untuk simpan resipinya...

Sebab yang masak ni memang lidah melayu, xde ratah-ratah ngan mash potato tapi buat lauk nasi...he he he he he

SALMON PANGGANG ROSEMARRY
Sumber resipi : lan ieza @MyResepi

BAHAN-BAHAN
  • 6 ketul salmon -dibersihkan dengan limau nipis
  • 3 sudu butter - dicairkan
  • 3 ulas bawang putih - dicincang halus
  • 2 sudu rosemarry
  • 3 sudu besar sos lada hitam
  • 1 sudu besar lada hitam ajinoshio atau lada hitam ditumbuk
  • 2 sudu lemon atau jus limau nipis
  • garam dan gula sebagai perasa
PENYEDIAANNYA
  1. Panaskan butter dalam kuali..dah cair masukkan bawang putih dan rosemarry...lepastu masukkan sos lada hitam, serbuk lada hitam, jus lemon srta garam dan gula.. kacau rata
  2. Dah sebati semua tutup api..masukkan ikan salmon dalam bahan yg dah masak tadi..Perap dalam 1 jam dalam peti ais..lagi lama lagi bagus...
  3. siap untuk dipanggang didalam oven atau microwave. Panggang hingga masak.. Boleh makan dengan sos cili ata sos mashed potato.

2 comments:

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Aduh sedapnya akak tengok Sue.. dah lah puasa hari ni.. kena cuba gak resepi ni :)

Yana Shaiful said...

akak pun dh jatuh cinta ngn salmon 2 3 menjak nii..dulu xsuka sgt sbb bau ikan kuat hehee..
Skg ni pantang tgk klu salmon nmpk cantik je rs nk beli~ mcn hubby akak jgk mkn salmon dgn ns siap cicah sambal belacan..menangis klu omputih tgk heheee