BAHAN-BAHAN
- 10 g serbuk agar-agar
- 2 cawan air (500 ml)
- 1 cawan susu segar (250 ml)
- 3/4 cawan serbuk minuman coklat(less sugar) + sedikit air panas (dibancuh)
- 3/4 cawan gula pasir (kalau serbuk coklat dah manis, kurangkan sukatan gula)
- 1 sk esen vanilla @ 1/4 sk serbuk kulit kayu manis (optional)
- Didihkan air bersama serbuk agar-agar dan gula.
- Masukkan susu segar dan bancuhan serbuk coklat. Didih dgn api kecil.
- Masukkan serbuk kulit kayu manis atau esen vanilla. Kacau sebati. Tutup api. Tapiskan dan tuangkan ke dalam bekas/loyang yg bersesuaian. Sejukkan seketika sebelum disimpan ke dlm peti sejuk.
- 40 gm coklat masakan + 1 sudu besar butter + 1/4 cawan susu segar/air. Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk dan panaskan sambil dikacau sehingga pekat.
- Keluarkan puding dari peti sejuk. Tuangkan ganache di atasnya. Bila dah sejuk, bolehlah dipotong.
No comments:
Post a Comment