Wednesday, April 28, 2010

Keju Ensaymada

Salam....Hu hu hu sedeynya...dah 2 minggu tenet kita slow seslownya...Sedey tu satu, geram pun ada juga...Bayar bulan-bulan full tapi time nak guna, alahaiiiiiiii.......boleh meruntun jiwa raga...

Dan di sini kita nak ambik kesempatan ucapkan terima kasih buat rakan-rakan yang masih sudi jengukjenguk kita kat sini....Tinggal msg kat cbox dan comment malah tak lupa juga buat silent-silent reader kita tu.....(Cheh cheh cheh...macamlah blog kita ni glemer.....ikan glamer adalah....).....

Sebenarnya kita rinduuuuuu sangat nak berblogwalking seperti dahulu kala tu, tapi apakan daya.......Bz kerja ( biasalah kan, tak leh sungut-sungut pasal ni, tak elok, tukan salah satu cabang rezeki kita juga)....Haaaaa....kalo alasan ni kita nak sungut.....TENETku asyik slowwwwwww jeee memanjang......Apa punya service lah...potong kannnnn.........

Dan kesempatan ni kita nak curi line siket, jawab secara umum jejak-jejak yang ditinggalkan kat cbox sana....Harap tak de yang terasa hati tawww pasal kita tak kesempatan balas satu-satu....

Haaaa...Pasal pertukar opis itew, memang dah tak dapat dielakkan, haaaa..meterialistik punya ceritalah ni, mana tahankan, gaji lambat, EPF tadak kat statement sedangkan gaji tiap-tiap bulan potong..Lagi satu, jangan kata bonus, gaji pun tatak naik-naik...Last last kita tatak tahan ..cabut lahhhhhhh.....Abis cerita...

Dan walaupun terasa sikit bila berpindah ke opis baru, tapi kita yakin satu hari nanti kita akan jadi tak kisah ngan envaroment itewww...kata orang alah bisa tegal biasa....kan kan kan...(Psstttttt...Bidang kerja kita memang bzzzz sebenarnya, dolu relex pasal tatak prject, itu pasal goyang kaki, sambil goyang kaki, sambil tunggu gaji masuk, sib baik tak sempat tercabut kepala lututnya dok goyang-goyang tak henti-henti....keh keh keh)

Haaaa...sungut sungut juga....Dan kalo dah geram sangat tu apa kata kita lepas geram kat tepung-tepung ni...kasi tonyoh kuat-kuat siket....Tak cukup puas nak tonyoh tonyoh, pah tu kita tumbuk-tumbuk pula....Ambikkk kauuuuu....


Dah puas tonyoh, tumbuk-tumbuk....kan dah lega siket perasaan tu kan.....Kiranya dah stabil siketlah tu (Dah lega kan, dah lepas geram tadi)..Jadinya kita sambung ngan hasil kesenian dan kreativiti keras tangan pula....Bentuk-bentukkan, buh inti pah tu bakar...bila tengok dah mengembang, hati pun kembali kembanggggggg dan legaaaaa......Dah tadak muncung-muncung lagi dahhhhh...yang tinggal cuma senyum jeeeee........

Haaaa...Sukeee kannnnn....? Sambil senyum senyum, tangan dok lajuuuu jeee capai hasil kerja keras tadi...sambil kunyah sambil senyummmm....Hirup kopi panas.....Lupakan sebentar masalah......Yang tingal hanya kenikmatan dan kebahagian menikmati kenikmatan kurniaan Tuhan.....Syukur Alhamdulillah.......

Haaaa...apa lagi, tingin ke? Jemputlah ambik seketoi sorang...Jangan malu-malu yaaaa.....Tak cukup boleh cuba sendiri, kita bagi resipinya....


BAHAN-BAHAN

Bahan-i
  • 2 s.teh (7 gm) yis segera
  • 2 s.teh (10 gm) gula pasir
  • 60 ml air

Bahan-ii
  • 80 gm kuning telur ~ Sue guna telur gred-C/B lebih kurang 4 biji
  • 60 gm gula kastor
  • 150 gm tepung berprotein tinggi
  • 55 gm susu evaporated ( susu cair)

Bahan-iii
  • 150 gm mentega tawar
  • 60 gm gula kastor
  • 1 biji telur
  • 60 gm kunig telur ~ Sue guna gred=C/B lebih kurang 3 biji
  • 1 s.teh garam
  • 250 gm tepung gandum
  • 125 gm keju cheddar (diparut untuk inti)
  • 2 sb evaporated unuk sapuan
  • 15 gm mentega untuk sapuan
  • 1 sb gula pasir kasar untuk taburan


PENYEDIAANNYA


Bahan-i
  1. Camprkan kesemua bahan-i dan kacau rata.Biarkan selama 20 minit sehingga kembang

Bahan-ii
  1. Pukul kuning telur dan gula kastor sedikit demi sedikit seingga memutih.Matikan mesin pengadun, gantikan mata pemutar dengan spiral.
  2. Masukkan tepung gandum protein tinggi bersilih ganti dengan susu evaporated dan bahan-i sambil diaya dan dipukul rata.Perapkan selama 30 minit.

Bahan-iii
  1. Pukul mentega tawar dan gula kastor sehingga lembut.Masukkan telur dan garam sedikit demi sedikit sambil dipukul rata.Masukkan tepung gandum dan kacau rata.
  2. Masukkan bahan-ii.Uli lembut dan biarkan selama 45 minit.
  3. Kemiskan adunan dengan menggunakan pengadun spiral.(Sue tumbuk-tumbuk je untukkeluarkan angin).Uli lagi sehingga rata.Biarkan doh rehat selama 30 min.
  4. Bahagikan adunan dan timbang setiap adunan 50 gm.Bulatkan.Biarkan doh rehat selama 10 min
  5. Leperkan doh memanjang.Intikan dengan parutan keju cheddar.Lekatkan dan buatkan seakan bentuk linkaran.Letakkan didalam loyang muffin besar yang telah di sapu marjerine.
  6. Biarkan selama 90 min. sehingga kembang.Sapukan dengan susu evaporated
  7. Bakar selama 15 min dengan suhu ketuhar 190C sehingga masak.
  8. Ketika masih panas, Sapukan dengan mentega.Tabrkan gula pasir kasar.
Haaaa...kat sini kita stickkan gambar ehsan dari buku resipi kita cara nak bentukkan dan buh intinya...Kalo nak tunggu kita wat sendiri step by stepnya.....He he he he tak yah tunggu yeee....kompem takde punyaaaa.....

7 comments:

hasni said...

sedapnya akak
rasa keju ek?
tp stok keju mcm dah xda la plak

mamaaerish : said...

sdpnyer.... i lioke

Kamalia said...

ha..tu dia..pnjg bebel sue ye..klkarla pulak bile bc cite psl tukar keje ni..xpe,lama2 biasalakn kat opis br..ni pun kn msk list nak kn buat gak ni..:p

Zaitun said...

Marah2 kat tempat kerja tempias kat tepung berhasil,boleh senyum sambil kunyah2.... .

♥LOVE2COOK♥ said...

Hi Sue!!! hru ya??? long time no see! hehehe ;)

Love is back...tapi maxis broadband buat hal plak! Blm dpt telekom line kat umah baru lagi...streamyx bye bye dulu...uwaaaaa! :(

Sedap cheese tuh...mintakkkkk!

leen hussain said...

sue...memang nampak sedap, gebu lagi...tumpang tengok aje ler...tah bila masa nak buat..huhuu

Sue @ Nenie said...

Salam,

Hasni,
yup boleh terasa di dalam kunyahan demi kunyahan...wahhh...memang syiokkkkk

Mamaerish,
ada masa cubalah....memang best n syiokkkkk

Kamalia,
He he he..biasalah kerja kan kak...kat mana-mana pun ada cabaran dan susahnya...jadi pun pun ada susahnya juga tawwww.....

Kak Zai,
itu time marah ala-ala manja....kalo tak jgnkan jadi roti, doh pun belum tentu lagi....keh keh keh

Love,
Iyalohhhhhh...sejak pindah kerja, dah jarang berblog...masa sangat terhad, lagi kat opis tak leh buka tenet,
Your new house dan siap ya.....bestnya...ada masa i lawat sana...

Leen,
Akak, roti ni memang mabeles...gebusss jeeee