Resipi asal kopipes dari yummiez kat Dapur MYR....Thanks youuuuuu....Minta halal ya simpan dan panjangkannya kat sini pula
BAHAN-BAHAN
- Beberapa ketul isi ayam/mana-mana bahagian
- Garam dan Serbuk Lada secukupnya ~Untuk perap ayam
- Tepung Jagung secukupnya
- 3 tangkai cili kering ~dipotong-potong
- Kacang gajus secukupnya
- 2 ulas bawang putih ~Dicincang
- 1 biji bawang merah ~Dimayang
- 3 sudu besar sos tiram
- 2 sudu besar sos cili
- 2 sudu besar sos tomato
- 1 capsicum atau lada benggala ~dipotong dadu (boleh guna capsicum merah dan hijau untuk nampak lebih cantik)~Sue skip ni, tarak stok
- Air secukupnya
- garam dan serbuk lada secukup rasa
- daun bawang dan daun ketumbar - untuk hiasan
PENYEDIAANNYA
- Perap ayam dengan garam dan serbuk lada sebentar. Kemudian, salut ayam dengan tepung jagung. Deep fry ayam tadi dan ketepikan.
- Panaskan minyak di dalam kuali. Goreng cili kering dan angkat setelah agak kehitaman.
- Tumis bawang putih sehingga naik bau.
- Kemudian masukkan halia dan bawang merah.Tumis lagi sehingga naik bau dan bawang layu.
- Masukkan ayam yg telah digoreng, capsicum, sos tiram, sos cili dan sos tomato. Tambah air secukupnya. Perasakan dengan garam dan lada secukup rasa.
- Akhirnya masukkan kacang gajus dan cili kering tadi dan teruskan memasak sehingga kuah menjadi agak pekat.
- Sedia dihidang.
3 comments:
mmm sedap masak ayam camtu..+ + Cendawan Jepun.. erma panggil masak Hokian.. sdap3 ader lagi? tapau sikit he he eh
sedapnya!...nanti boleh cuba ni..:)
Salam..
Erma...Ya ya kalo ada cendawan shitake memang best....
Nieza..Haaa ada masa nanti bolehlah cuba
Post a Comment