Tapi macam biasa, telah Sue jadikan ia 2in1..Memandai-mandai campak kacang bendi dalamnya..Jimat masa lagiiiiii....Tak yah masak sayur..Ngeeeee......
BAHAN-BAHAN
- 3 sb minyak masak
- ½ ekor ayam (potong ikut suke)
- 3 keping daun limau purut (disiat-siat)
- 250 ml pati santan
- ½ sb asam jawa (tambah 100 ml air)
- Bendi secukupnya (optional)
- 3 labu bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1 cm kunyit
- 1 cm lengkuas
- 1 batang serai
- 5 tangkai cili kering (Dipotong dan rendam air panas sehingga lembut)
- 2 tangkai cili padi
- garam kasar secukupnya
- 1 sk gula batu
- Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga wangi.
- Masukkan ayam, daun limau purut san pati santan.Kacau berterusan di atas api sederhana sehingga naik minyak.
- Masukkan air asam jawa dan bendi...Biarkan merenih sehingga ayam masak dan kuah menjadi pekat.
- Hidangkan semasa panas dengan nasi putih.
2 comments:
Sue,malam ni kak ros nak masak ikan 3 rasa tu.Dah CNP resepinya dari sue.Dah masak nanti baru ambil gambar ya.Mintak izin dulu ya.Ayam ni pun nampak sedap juga.
Salam..wahhhh..saya dah pun jengah dapur akak..sedappppnya ikan 3 rasa akak bersiram....
Post a Comment