Penyediaannya pun agak simple....Tapi hasilnya memang bestttttt....Sumber rujukan juga dari koleksi buku masakan dalam simpanan Sue...Tapi sebab malas nak edit, Sue salin bulat-bulat jeee dari resipi asal....
BAHAN-BAHAN
- ½ kg udang sederhana besar
- 3 ulas bawang merah (Dimayang)
- 3 ulas bawang putih (Dimayang)
- 2 batang serai (Dititik)
- 250 ml air
- 1 keping asam gelugur
- 250 ml santan pekat
- 1 tangkai cili merah (Dibelah dua)
- 1 helai daun kunyit (Disiat-siat)
- Garam secukup rasa
- ½ sb pes cili
- ½ sk serbuk kunyit
- Buang janggut dan kaki udang.Lumurkan dengan garam dan bilas ngan air.toskan.
- Masukkan udang, bahan rempah, hirisan bawang merah & putih, serai dan air ke dalam periuk.Kacau rata-rata
- Tambahkan asam gelugur dan didihkan di atas api sederhana sehingga udang bertukar warna.
- Masukkan separuh santan, kacau dan kecilkan api.Biarkan merenih seketika.
- tambahkan potongan cili dan daun kunyit
- Perasakan dengan garam secukupnya dan masukkan baki santan.Kacau biar rata.
- Kecilkan api dan biarkan merenih selama beberapa minit sambil terus mengacau.Padamkan api dan hidangkan.
4 comments:
sue kena dengan sambal belacan ni pergh pecah diet akak
assalam nenie...mmg sedap ni ada aroma serai tu
Sedapnya lauk ni...makan panas2 ngan nasi putih emmm...boleh betambah2 makan ni....
Salam..
Kak Mimi..
Fuhhh memang berpeluh tuuuu
Kak Rosaliza,
Klu lauk pauk asal buh je serai mesti wangi kan
Cik Cek,
Boleh siap hirup kuah lagi tuuu
Post a Comment