Tuesday, June 14, 2011

Wat Tan Hor

Salam....Dah lama kan tak memunculkan diri ngan menu-menu cenggini....Asyik-asyik lauk-pauk ssesuai nasi tak pun kuih muih untuk sarapan..Jadinya hari ni nak tukor selera siket...

Aceli memang sangattttt lah lamanya duk cari resipi ni....Rupa-rupanya dah lama pun Kakak kita yang duk nunnn jauh di Utara Semenanjung sana share resipinya kat MyR sana....Cuma kite je yang tak perasan...Alaaaaahaiiiiiiii......

Ini pun tak tau macam mana terbabas@tersesat sampai boleh terserempak ngan resipi ni..Iyolah kan...Kat luar sana banyak sangat namanya..Bila search2 macam tak dapat nak kesan....

Dan bila dah jumpa resipinya dan godeh-godeh kat dapur sendiri.....Yessssss.....Inilah yang kita cari-cari selama ini..Cumanya, Versi Sue ni kurang pekat siket, pasal buat kuah lebih tapi kedekut tepung jagung...Apa-apa pun rasanya tetap sedap .... Bila makan ngan cili potong lagiiiiii bangkit rasanya....

Kak Iza...Thanks sudi share resipi ni dan minta halal yaaaaaa...Saya nak kopipes dan tempek kat sini pulaaaa....

BAHAN-BAHAN

Untuk Kuew Teow

  • 300 gm kuey teow
  • 2 ulas bawang putih di ketuk
  • 1 sk kicap pekat
  • 1 sb kicap manis
  • 2 sb sos tiram
  • sedikit serbuk lada sulah / lada hitam
Untuk Kuah
  • 6 ekor udang
  • beberapa hirisan daging
  • 1 biji baby jagung
  • 3 helai sawi
  • sedikit lobak merah
  • 2 ulas bawang putih diketuk
  • 3 hirisan halia dihiris halus
  • sedikit lada sulah
  • 1 sk serbuk pati ayam
  • 500 ml air / lebih kurang 3 cwn
  • garam secukup rasa
  • 1 sb tepung jagung bancuh ngan sikit air
  • 1 biji telur

PENYEDIAANNYA
  1. Untuk Kuew Teow :- Tumis bawang putih hingga kekuningan masukkan kuey teow, kicap pekat, manis n sos tiram.
  2. Gaul rata, masukkan lada sulah. Siap angkat mee letak pada 2 pinggan dan ketepikan
  3. Untuk kuah :- Tumis bwg putih dan halia hingga kekuningan, masukkan air.
  4. Biar mendidih masukkan daging, masukkan pati ayam dan lada sulah.
  5. Masukkan pula udang, sawi, lobak dan jagung. Buh garam sikit.
  6. Bila kuah mendidih masukkan tepung jagung yang telah di campur ngan sikit air.
  7. Pecahkan telur n kacau cepat biar telur hancur. Kejap jer, siap n tuang kuah pada mee tadi...

6 comments:

cik cek said...

Salam Sue...

Sedapnya kalau dapat makan panas2 ni kan....
Sue pekabo...sihat2 selalu hendaknya...lamanya tak jenjalan singgah sini.... :)

izahdaut said...

suee.. nak sepinggan. eh mcm tak cukup.. kengkadang kalau mkn charkeow teow tu order tambah sepinggan lagi.. ok ok.. sue nak 2 pinggan wan tan hor!! hahaa

Sue @ Nenie said...

Salam

Kak Cik...Waaahhhhh..makan panas-panas lawan lagi ngan cili potong, memang tak toleh kiri kanan ni...

Kak Izah...Ha ha ha ha...Itew lerrr, Kalau kuew teow, sepinggan tak main...Hirup-hirup kuah memang best...

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Sue..
Kalau kat spore kdg2 kite panggil hor fun sama jgk tapi kak Hawa suka kuah yg warna nyer hitam sikit..ni kalau buat sendiri puas ati !!

Amie said...

sue,
sedapnya mata memandang...sedap lagi tekak menelan! Ngences....hehehe

Sue @ Nenie said...

Salam..

Mama..Betul tu, buat sendiri memang puas ati pasal boleh makan banyak-banyak...Yang kat food court tu macam tak cukuppppp jeeee...

Alaaaa...Kak Emie..Meh sini kita kasi sepinggan..jgn ngencess-ngencesss yaaaa