Waaahhhhh...Lega siket rasanya bila dah summit drawing...Dah tak terkejar-kejar lagi lahhhhh....Ha ha ha...macam xde drawing lain lagi yang kena settlekan....Dan terima kasih juga kepada pengunjung2 yang masih sudi bersinggah ke blog yang tak seberapa ni....Dan insyaAllah Sue akan cuba curi2 masa untuk balas komen2 yang ditinggalkan andai kesempatan....
Oklah..lupakan sekejap pasal keje..Hari ni kita layan jap hidangan hujung minggu itu hari....Sesekali kita layan nasi putih ngan lauk yang simple-simple best gak...Sampai tak terperasan berkali-kali tambah nasi....Alahaiiiiii...Bertambah lagi kilo-kilo kat badan.....
Kalau sebelum ni bila buat air asam, Sue just potong-potong je bawang dan cili padi kat dalam air asam jawa, tapi bila cuba cara kak Bee ni, lagi terangkat, pasal kite tumbuk sekali cili padi tu ngan belacan..Jadinya rasa pedas tu lagi mesralah ngan air asam tu..Kalo mau mabeles lagi, boleh aje tambahkan lagi cili padi yang dipotong2 selain yang ditumbuk..Fuhhhhhh...sekali tergigit cili potong tu, boleh meleleh air mata....
AIR ASAM ISTIMEWA
Resipi kopipes dari : Bee rbs @ MyResipi
BAHAN-BAHAN
- 10 bji cili api
- 3 biji cili merah
- 1/2 labu bawang besar
- 1 biji tomato
- 2 sb kerisek
- 1/2 cawan air asam jawa
- garam (secukup rasa)
- Belacan (sebesar ibu jari) - bakar dulu.
- ½ sk gula (yang ni Sue tambah)
- Tumbuk cili api, cili merah dan belacan hingga hancur.
- Bawang besar & tomato - potong dadu.
- Masukkan bahan tumbuk dan no (2) dalam satu mangkuk. Masukkan air asam jawa dan kerisek.
- Gaul rata dan masukkan garam secukup rasa. Dah boleh makan..
5 comments:
as-salam
terliur tgk cengcaru bakar dengan air asam tu..sedap3
ASsalam Nenie, akk dua tiga kali tertelan air liur ni bila tgk cencaru bkr ngan air asam tu kecur rasa, sedapnya
sedap ni sue.. ada air asam tu yg tak tahan...
Sue..yang ni yang akak tak leh tahan nih..ikan bakar dgn air asam memang irresistable! sedap tak hingat ni..mau lari diet akak kalau ada ikan bakar air asam..
Salam...
Ady, sesekali lari dari berlaukkan kari2 dan tumisan...layan yang sempoi cenggini pun besttttt...
Kak Rosaliza....Emmm..apa lagi kak..cubalah..ikannya saya guna yang perencah adabi tu jeee.....senang citerrrr...orang malas katakan...
Kak Zana, Air asam tu buat masam2 dan pedas2 siket...bestttttt...
Kak Mieza..betul tu....cicah-cicah sampai lupa berapa kali dah tambah nasi...
Post a Comment