Thursday, October 6, 2011

Sotong Percik Ramadhan

Assalamualaikum....

Semalam satu hari mendung, semangat pun rasa lemau-lemau jeee membawa ke hari ni....Masih dalam mood kurang bersemangat..hu hu hu....

Dan hari ni lagi tayangan lauk yang thah-thah hari apa thah....Dah lupa..dah lama duk masuk kat post dalam mood save....Tunggu masa je nak muncul..Memandangkan minggu ni tuan rumah asyik berjimba-jimba makan kat luar jeee....Jadinya tanyangan pun yang lama-lama jugelah....

Dulu-dulu masa memula berjinak-jinak ngan MyR, pernahlah cuba resipi ni, tapi nama lagi "Buah Cempedak di luar pagar"..So memang 100% ikut resipi tak pandai nak ngelat-ngelat siket, lurus bendul takdak istilah derhaka atau lawan cakap cikgu........Hasilnya sedap tapi berapi-api sambalnya....Pah tu setakat itu jelah...

Then beberapa hari yang tak tau berapa lama lepas, masa gi ke Pasar Tani Kota Kemuning, nampaklah sotong-sotong fresh yang bersaiz besar2...Tang tang tu juga teringin nak main bakar-bakar....Dah sampai rumah, godek2 resipi terserempak lagi ngan percik ni....Memandangkan dulu2 nya pernah buat dan dari segi rasa memang mabeles..So Sue pun godeklah sekali lagi, cumanya tang cili tu pandai2 lah adjust ikut piawaian penerimaan lidah memasing yaaa....Yeessss......kali ni suksessssss........Sukeee sukeee sukeeeee


SOTONG PERCIK RAMADHAN
Copipes dari : Rossitamz@MyResipi

BAHAN-BAHAN
  • 8 ekor sotong yang besar
  • 10 biji cili kering (**)
  • 5 biji cili padi (**)
  • 5 biji cili merah (**)
  • 1 labu bawang besar (**)
  • 2" halia (**)
  • 2" lengkuas (**)
  • 2 batang serai (**)
  • 1 helai daun kunyit - dihiris halus
  • 4 helai daun limau purut - dihiris halus
  • 1 batang serai - dititik
  • 1 sudu besar air asam
  • Garam dan perasa secukupnya
PENYEDIAANNYA
  1. Bersihkan sotong dan potong/kelar-kelar tanpa putus.
  2. Sapukan sedikit garam pada sotong dan bakar hingga masak. Kemudain susun didalam pinggan.
  3. Kisar bahan2 bertanda (**). Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan2 yang telah dikisar hingga naik bau dan pecah minyak.
  4. Masukkan serai yang telah dititik, daun kunyit, daun limau, air asam beserta garam dan perasa. Masak lagi hingga mendidih.
  5. Tuangkannya ke atas sotong yang telah disusun di dalam pinggan. Siap..!!!

9 comments:

K.Nor said...

rasanya k.nor dh 2x buat menu sotong ni.. mmg sedap! :)

Qhaifa Nur said...

biasa masak ayam percik je..sotong percik sedap juga..

dah follow jom follow back

Ida,Japan said...

banyak bhn tapi rasa juga mesti mabelesss ni...lazatnyer nmpk sue

quinnie said...

bila awak buat resepi ni baru kita teringat pernah salin resepi ni dulu tapi tak pernah buat lagi..hahahha..resepi kak rossitam ni selalu nya best...:)

Mieza said...

sotong panggang mmg terbaik..akak pun suka..tp belum pernah cuba resepi sue ni..kena try nih..tak tahan nampak lemon slice tu..perahhhh atas sotong tu mmg umphhhhh kan sue..

Mamasya said...

Aslmkum Sue..

Sotong percik...tengok bahan2nya dgn serai..daun limau purut...tentu sedap aromanya bila masak...

Yana Shaiful said...

Salam Sue..k.yana xpenah mkn lg percik sotong ni..nnt bleh try bt..msk list dulu..:=)

Sue @ Nenie said...

Salam..

Kak Nor, sedapkan..termasuk ni, jadinya saya pun dah dua kali juge leeeee...

Qhafa Nur, ya ya..selalu ikan&ayam percik, tapi percik ni pun sedap juga...sesekali mencuba kelainan kan...

Kak Ida, bahan nampak macam banyak, tapi dari segi penyediaannya kuahnya agak simple...rasa pun sedap...

Quinnie..Haaaa lepas ni cepat2 lah cari sotong, boleh cuba resipi kak Ita kita ni..sedappppp

Sue @ Nenie said...

Kak Mieza, Haaa tambahkan jus lemaon kat atas percik tu jadikan ia rasa lebih sedap...Pedas2 masam2 gitu...

Mamasya, wahhh wangi satu dapur, lepas masak jadi tak sabar2 nak hidang...

Kak Yana...Emm resipi kat Ita ni memang sedap...dah masuk list, nanti sampai seru bolehlah cuba yaaaa....