Friday, March 16, 2012

Kek Mentega Elite

Salam...Pepagi dah buat tayangan kek...Opppsss bukan sarapan hari ni tawwwww tapi last week punya cerita...

Haaaa..Kalau nak tahu, ini adalah antara kek terawal yang Sue berjaya buat sendiri...Dulu-dulu Sue mana pandai baking, tapi sejak join MyR dan tengok pelbagai laporan yang dihantar, terasa semangat tu berkobar-kobar plak nak mencuba sendiri...Tapi time tu hanya Tuhan saja yang tahu macamana perasaannya bila setiap kali baking hasilnya amat-amat mengecewakan..Semuanya jadi habuan Cik Tong Sam Pah....

Tapi tak pernah nak give-up...Start plak join forum kat MyR dan dari situlah Sue mula gali pelbagai ilmu perihal masakan daripada akak-akak kita yang berpengalaman samada secara langsung atau tidak langsung....Antara mereka ialah Kak Lilydvelly, Kak Nor67, Kak Umie, Kak Intan, CMGebu, Kak Bee dan ramai lagilah..Sorry kalau ada yang tak tersenarai sebab ramai gak dan Sue tak dapat nak ingati kesemuanya...

Dan dari situlah Sue kutip pengalaman demi pengalaman dan sehingga kini walau bukanlah pakar dan terrer sangat tapi bolehlah siket-siket menyediakan beberapa hidangan ringkas untuk santapan ahli keluarga sendiri....

KEK MENTEGA ELITE
Resipi : Akma 4th

BAHAN-BAHAN

Bahan A:
  • 250g self raising flour
  • 40g susu tepung
  • 200g mentega
Bahan B:
  • 5 biji telur
  • 200g gula kastor (160g gula pasir)
  • 1 camt. esen vanila
PENYEDIAANNYA
  1. Bahan A dipukul sehingga kembang dan gebu.
  2. Bahan B dipukul sehingga sebati sahaja, xperlu pukul sampai kembang.
  3. Masukkan bahan B ke dalam bahan A. Pukul sehingga gebu.
  4. Bakar dalam loyang yang telah dilenser mentega/minyak selama 35 minit, suhu 180C. Pastikan adunan diisi separuh loyang.

16 comments:

rahel said...

waaa..bestnya,pepagi dah hidang kek mentega elite..Rahel pernah buat kek ni dulu tp time tu belom ada blog masakan so tak dapat nak tayang tapi memang sedap la.

KakAsma said...

sue,
boleh buat nie...kalau kek kek gini akak mmg suka...amek resipi yooo

ady said...

as-salam
cantiknye kek mentega elite..warna yg very sweet..

umi's cup cake said...

nak tanya sikit, memang bahan a yang kena kembang ya..ingatkan bahan b..sori just nak tanya sebab tak tau sangat...lagi pun kalau boleh nak buat..nampak senang

Ayu said...

Assalam sue,
wah kek butter nampak lembut..
samalah macam akak, sue..dari myrlah akak baru nak berjinak2 kat dapur..
kalau dulu satu pun tak tahu masak..bila ada resepi baru aje mesti akak cuba..tapi time belum ada blog lah..

Amie said...

Warnanya memang nampak elite, lembut...pastel!

mama sara nur said...

assalam Sue
sweet je kaler kek ni, anak dara bungsu akak memang suker kek yg kaler pink ni he he kalu wat kek siap mintak kaler tu...

ijayuji said...

Salam kak sue! oowwwwhhhh... ol time fav! suke betul dgn kek2 butter giniii :D masuk list dulu mood nak mkn kek dgn buat kek belum mari lagi :D

Sue @ Nenie said...

Salam..

Kak Rahel..Samalah..Pertama kali cuba resipi ni masa sebelum berblog lagiii...time tu hanya pandai hantar2 report kat MyR jeeee

Kak Asma..sila-sila...

Ady..sama-sama..asalnya main tompok-tompk jeee then lorek2 siket ngan hujung sudu...tak sangka plak jadi ala2 mable gitewwww

Sue @ Nenie said...

Kak Umi..Sebab Sue guna mixer ayam brand, jadi bahan-A&B kedua-duanya Sue pukul sampai kembang secara berasingan then bila mix keduanya, Sue pukul tak berapa lama sangat takut terlebih pukul...

Kak Ayu..Betul tu...dulu2 kat MyR pantang ada resipi baru, mesti nak cubaaa jeee tapi sekarang sebab dah ada byk blog masakan dan Q pun berderet2 tak tau bila nak cuba kesemuanya sampaikan resipi2 kat MyR pun tak terkejar juga...

Kak Amie, asalnya saya taruk stoberi pest then letak 2~3 titik pewarna merah..tak sangka plak bila masak ia jadi pink..

Sue @ Nenie said...

Mama Sara...Samalah ngan anak sue yang sulong..siket2 nak kaler pink dan perasa stoberi..tapi kalau bagi buah stoberi, tak mau makan plak dia..may be sebab buah stoberi kat sini tak betul2 manis n ada rasa masam2 sikettt kottttt

Ika..betul tu...kekadang klu terasa nak makan kek, klu mlas boleh buat kek ni...bahan2 dia pun basic jeeee kan

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Sue Nenie :)
Sihat Sue?
mmg best kan kalau dpt mkn kek mentega yg simple begini...

ijan said...

Alahai cantiknye kaler kek sue ni... saya memang suka lah kaler pink ni. Pink lembut gitu... sejuk mata tengok, sejuk lagi kalau masuk mulut ni. yumm yummm. hehhe

dZana said...

sama gak dgn akk.. masa tu baru bpandai buka MYR.. n rasa bangga time tu bila cuba2 rspi mjadi..

maz said...

waaaa dri juah kmaz dh npak kek pink sue ni...sdpp tu kna nga kopi O....kmaz pun duk brangan nk buat kek hri ni...tpi mood la plak xbrapa rjin...huhuuu...

quinnie said...

sue..pun kenal jugak kaklily ye..otai2 lama myr tu semuanya..hehehe..saya dulu pun tak pandai jugak..lepas join myr baru la pandai masak...hehehe