Friday, April 13, 2012

Zuppa Chicken & Mushroom Soup

Assalamualaikum..Salam di hari Jumaat penghulu segala hari...

Resipi ulangan..Sebelum ni pernah buat dan buat lagi dan lagi.Untuk sup macam biasa, masih guna yang instant punya, brand Cambells sesuai untuk orang-orang separa rajin.

Tapi untuk paparan kali ini eksyen siket, duk tayang keratan rentas untuk pastrynya..Mentang-mentang dah boleh dapat hasil yang agak menjadi berbanding percubaan pertama dulu...

ZUPPA CHICKEN & MUSHROOM SOUP
Sumber : Kak Wan @ Citarasawan

BAHAN-BAHAN
  • 4 keping instant puff pastry (keluarkan dari peti sejuk dan dibiarkan lembut pada suhu bilik) ~ Sue guna puff pastry jenama kawan
  • 1 biji kuning telur ~Untuk sapuan
  • ½ sb susu sejat ~Untuk sapuan
  • Dried parsly secukupnya ~Untuk taburan
Untuk Sup
  • 1 tin mushroom sup ~ Sue guna brand Cambells
  • 1 tin air ~Seperti arahan pada label tin
PENYEDIAANNYA
  1. Untuk Sup : Masukkan 1 tin mushroom sup cambells dan 1 tin air ke dalam periuk...Masak sehingga mendidih dan sedikit pekat..Matikan api dan ketepikan.
  2. Masukkan (1) ke dalam remakin sehingga 3/4 dan ketepikan.
  3. Untuk Zuppa : Tabur tepung di atas papan canai, canai dan potong puff lebih besar dari saiz acuan. Tutup acuan dengan pastry puff. Simpan sebentar di dalam peti sejuk.
  4. Keluarkan dan sapu permukaannya dengan kuning telur dan tabur dengan parsley kering..
  5. Masukkan ke dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 200°C (bergantung oven masing2) selama 20min atau sehingga puff bertukar keperangan dengan api atas dan bawah dan jika ada function fan, on kan.....
  6. Sedap dihidang panas-panas

8 comments:

Qasey Honey said...

asslm Sue...mmg sedapkan zuppa soup ni...QH pon dh penah buat jugak..buatnya pon xsusah mne kan...sedap dimakan panas2 u...perghhh terliur la pulak...hahaha

dapurCikWan said...

zuppa! macam tu rupanya...pernah dengar..tapi tak pernah makan =)nampak sedap kak!

mama sara nur said...

assalam sue
sedapnya pekena ngan sup tu, panas2 he he

Chik Mimi said...

Assalam nenie,wah best ni akak aje yg belum try

rahel said...

Sue,gue dah ketinggalan kete..ramai dah geng masak2 yg buat benda ni..tapi gue belum terbuat-buat lagi..nampak sedap la..macam mana rasa dia er?

Amie said...

Assalamualaikum Sue,
alahai....kak Amie belum pernah lagi merasa makanan yang istimewa ni... nanti kalau Sue buat lagi, masak lebih2 ye, jangan lupa panggil kak Amie sekali... mushroom soup tu nak semangkuk besar!

Sue @ Nenie said...

Salam..

Kak QH...betul tu..lagi2 klu selalu guna jln pintas macam saya ni..semua main instant-instant..

CikWan,,memang sedap bagi penggemar mushroom soup dan memang padanlah klu gandingkan ngan pastry puff yang rangup itewwww....sedap dihidang panas-panas

Mama Sara..betulllsup ni sesuai dihidang panas2

Sue @ Nenie said...

Kak Mimie..ada masa nanti boleh cuba..InsyaAllah kena selera...

Kak Rahel...Memang sedap bagi penggemar mushroom soup dan puff pastry yang amatttt rangup...

Kak Amie..beresssss...cawan besar jee yaaaa sebab puff pastry kawan nanti tak dapat tutup permukaan mangkuk...