Wednesday, November 28, 2012

Ayam Goreng Berjintan

Jommmmm kita layan resipi yang sesuai di masak menggunakan pemanggang ajaib tu...Tapi kalau takde pemanggan tu pun tak pe, boleh masak dalam kuali biasa..No hal nyeeee.....

AYAM GORENG BERJINTAN
Sumber : Hidangan Melayu Istimewa (Periplus Mini Cookbooks)

  
BAHAN-BAHAN
  • ½ ekor ayam
  • 1 sk garam
  • Sedikit lada sulah
  • 1 sk jintan putih
  • 1½  sk jintan manis
  • 1 sk biji lada hitam
  • *2 cm halia segar
  • *5 ulas bawang putih (dikisar lumat) ~ Sue parut je
  • 3 sb minyak masak
  • 250ml (1 cwn) air
 PENYEDIAANNYA
  1. Potong ayam.Gaulkan bersama garam dan serbuk lada sulah pada ayam dan ketepikan
  2. Sangrai (tanpa minyak) jintan putih, jintan manis dan lada hitam di atas api sederhana sehingga wangi dan garing (pastikan tidak hangus).Tumbuk/blend sehingga membentuk serbuk.Ketepikan.
  3. Panaskan minyak di dalam kuali dan tumis halia dan bawang putih di atas api sederhana lebih kurang 30saat.
  4. Masukkan ayam dan goreng selama lebih kurang 5 minit.tutup
  5. Masukkan rempah kisar dan goreng lagi 5 minit di atas api sederhana.tutup
  6. Masukkan air dan biarkan mendidih.Kecilkan api dan reneh sambil tutup sehingga ayam empuk dan kuah pekat.
  7. Sedia dihidang.
 

6 comments:

JaSSNaNi said...

masa masak ayam ni, sure wangi sangat sbb bau rempah ratus jintan tu.. masak dlm magic pan.. lagi senang kan..

Sue @ Nenie said...

Salam...Betul tu..sejak ada magicpan ni kerja memasak jadi semakin senang...

JaSSNaNi said...

saya tahun 77.. tapi tak per la.. panggil ape pun tak per.. biar mesra...

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum Sue..

Kalau dah ada jintan2 dan halia tu, mmg confirm sedap.. Kak Naz suka kalau ada jintan dan halia yg digaul dgn ayam sblm digoreng..mmg yummyyy..

Ayu said...

Assalam Sue,
wah ayam goreng jintan sedap ni..dulu akak pernah try daging goreng jintan tapi recipe lainlah..pun sedap juga..ni akak tengok pun nampak sedap gitu..

Sue dah banyak juga mengupdate blog ya..baby dah pandai apa sue?..dah pandai minta adik lagi tak?..hehe

Sue @ Nenie said...

Salam..

Akak Jasnani..emmm klo gitu saya bahasakan akak lebih mesra..

Kak Naz..emm..sedap gak makan ngan nasi putih panas2

Kak Ayu..Betul, klu berempah-rempah camni klu pekena ngan nasi panas memang sesuai...

Sekarang baby baru angkat badan..tak lama lagi merangkak lah tu..Apa...Adikkkk...????? Ha ha ha Mama dia dah close production selama 3 tahun..