Haaaaa saje bereksperimen untuk sarapan pagi..rasanya macam dah terlalu lama tuan rumah sini menjamu ngan kuih muih especially apam..Kalau dulu, kejap-kejap apam..kejap-kejap apam..Tak kiralah apa saje jenis apam, asal saja kukus kira apam lah kan.......Eh...Yang ni nak kira apam juga ker? Bolehlah yaaaaa.....Walau tuan punya resipi panggil bahulu....
Mekarrrrr merekah gitewwwww.....Suke I
BAHULU BATIK MEKAR KUKUS
Sumber : Kak Fida @ MyR
BAHAN-BAHAN
- 125 g tepung gandum* (1 cwn + 1 1/2 sb)
- 1 sk baking powder* (*ayak bersama)
- 115 g gula halus (1/2 cwn - 1 sk)
- 1/2 sk penuh ovallete
- 4 1/4 sb susu cair
- 1 biji telur - A
- 1/2 sk esen vanilla
- 1 sk choc. pes (akak guna 1 sb koko dibancuh air jadikan pes)
- Panaskan kukusan.Sediakan papercup beralas mangkuk alum.
- Pukul semua bahan kecuali choc pes hingga sebati dan pekat.
- Adunan dibahagi dua dan bubuh choc pes pd satu bahagian.
- Bubuh adunan berselan-seli dlm papercup yg tersedia hingga habis.
- Kukus hingga mekar selama 10-15 min dgn api kuat.
- Sejukkan kuih dan boleh disajikan.
5 comments:
mekar sungguh kejadiannya....!
as-salam
cantiknye mekarnye..
Assalamualaikum Sue,
Comelnya apam tu, nampak cute dan lembut sangat, kalau akak makan mesti 2, 3 ketul ni
Memang mekar jer...sedap tu pekena teh panas...
Kak Asyifa & Ady...Sama mekar ngan senyuman tuan dia... ^__^
Kak Wattie...Memang lembut..Tak perasan abis berketul2..
Kak Rahel..Ohhhh, sesuai sangat lah gandingkan ngan teh panas....
Post a Comment