Dah beberapa hari sebenarnya teringinnnnnn sangat nak makan ikan cengcaru ni...Kalau sebelum ni, selalu goreng jeeee tetapi bila dah masuk bulan puasa ni, terasa nak makan yang berkuahlah pula..
Kebetulan, Rabu lepas singgah ke Pasar Tani Kota Kemuning dan jumpa ikan ni yang saiz besar...So rembatlah seekor, siap suruh penjual tu buangkan kulitnya sekali..
Dalam berkira-kira nak masak macamana ikan ni, tetiba terlintas plak kat fikiran, kalau buat asam pedasss sedap gak ni... So apa lagi, terusss je google cari beberapa sumber resipi...Nak cari yang paling senang dan ringkas jee sebab memang tak terlalu banyak masa untuk berlama-lama di dapur...
Dan jumpalah resipi Tumis Asam ni...Terus CnP...Tapi tengoklah bahan kisar Sue..Tak blend lumat pun sebab guna blend kering, malas plak nak selongkar blend basah tu...Klu bawangnya kasi lumat siket mesti kuahnya boleh buat lagi pekat.....
TUMIS ASAM IKAN CENGCARU
Sumber : Meow @ MyResipi
BAHAN-BAHAN
PENYEDIAANNYA - 2-3 kerat ikan talapia dibersihkan dan dilumur dengan garam dan serbuk kunyit dan digoreng ~Sue guna ikan cengcaru tapi tak goreng...
- secekak daun kesum
- 1/2 mangkuk air asam jawa
- 2 biji tomato sedang - dibelah 2
- Beberapa batang bendi ~ Yang ni Sue tambah
- 1 kuntum bunga kantan - Mayang ~ Yang ni Sue tambah
- garam, gula dan serbuk perasa secukupnya
- minyak utk menggoreng
- ½ s.teh halba ~ Yang ni Sue tambah
- 16-18 biji cili kering (nak lg pedas tambah lagi)
- 4-5 ulas bawang merah
- 2-3 ulas bawang putih
- Sediakan periuk dan panaskan minyak..
- Masukkan halba dan goreng sekejap sehingga naik bau..Hati-hati jangan sampai hangus.
- Masukkan bahan-bahan kisar dan tumis hingga naik bau dan garing
- Masukkan air asam jawa, daun kesum dan bunga kantan.Biarkan sehingga mendidih (sekiranya hendak kuah lebih masukkan lagi sedikit air bergantung atas kehendak anda)
-
Masukkan ikan
yang telah digoreng tadiberserta bendi dan buah tomato yang telah dibelah tadi.. tunggu dalam 2 minit..Masukkan garam, gula dan serbuk perasa secukupnya. - Sedia untuk dimakan bersama nasi panas.. SELAMAT MENCUBA
9 comments:
tgok menu ni kecur pulak... klu makan panas2 ngan nasi panas... sdap ni...
tgok menu ni kecur pulak... klu makan panas2 ngan nasi panas... sdap ni...
assalam Sue
memang kecur tgk menu
lauk Sue ni dgn bendi lg memang sedapp
Sedapkan Sue kalu ikan cencaru masak gini, lama tak masak berkuah selain bakar bersumbat padahal dulu2 selalu buat asam pedas ikan cencaru.
salam sue. Pelbagaikan cara masakan. kreatif tu..
Selamat berpuasa
salam ramadan sue
memang sodap asam pedas ni ..makan dengan nasi panas dan goreng ikan masin ataupun telur dadar..ada pulak sambal belacan...terangkat :)
Memang sedap ni...ala2 singgang la kan..
Assalamualaikum dan selamat berpuasa :)...
Mori...Betul tu, lepas masak ni, ngam2 tunggu detik berbuka...Memang lajuuu lah ngan nasi panas..
Kak Sara, saya klu buat asam pedas mesti nak buh bendi..he he he ..
Kak Amie..1st time ni cengcaru masak berkuah gini..klu tak, sebelum ni mesti main goreng jeeee
Kak Ibundo...He he he puasa-puasa ni selalu terasa nak makan merapu-rapu..he he he selamat berpuasa juga buat Akak..
Salam Ramadhan juga buat Kak Ina..Iyalah..klu dapat buat pedas2 lagi bestttt kan...
Kak Rahel...ada kuah, lajuuuu je makan time pose2 ni...
Post a Comment