Hari ni kite terlebih rajin sikettt, jadinya adalah sarapan dari rumah, kalo tak main tapau dari dapur rumah orang jeeee...
Kesian jeeee kita nengok S.Maker kite tu duk menganggur jeee takde kerja, jadinya hari ni kite kejutkan dia awal siket, kasi kerja..keluar peluh siket...Kalo hari² duk melepak jeee kat dalam kotak tu, nanti kan krem pula urat sarafnya....
Resipi asal kite cilok dari buku masakan "Juadah manisan Istimewa~Chef Wan" yang kite beli time sale kat Popular Book Store tak lama dulu..Memang kita suke resipi ni pasal bancuhan tepungnya boleh perap semalaman..Jadinya senang kerja kite keesokan harinya...main cedok jeeee buh dalam acuan...
Ha ha ha ha..Bab² kaler, waffle kite memang fail dari dulu sampai sekarang...Mesti tak cantik mcm kat kedai tuuuu....
BAHAN-BAHAN
- 1 s.teh yis kering
- 1/4 cwn gula halus (len kali nak lebihkan siket, guna sukatan rasa tawar siket)
- 1/4 cwn air hangat
- 2 biji telur (asinkan putih dan kuningnya)
- 2 sb minyak sayuran
- 1 ½ cwn air
- 1 s.teh esen vanila
- 1/4 cwn mentega (dicairkan)
- 2 cwn gandum serbaguna
- 1/4 s.teh garam
- Larutkan yis dan gula dengan air panas.Ketepikan.
- Pukul kuning telur, minyak sayuran, air, esen vanila dan mentega.
- Campurkan tepung dan garam.Masukkan ke dalam adunan (2).
- Kacau dan tambah adunan (1) ke dalam (3). Kacau rata-rata.
- Di dalam mangkuk lain, pukul putih telur sehingga kembang.Masukkan ke dalam (4), kaup dan balikkan.
- Tutup dengan plastik dan dinginkan di dalam peti sejuk selama semalaman
- Kacau adunan sebelum dituang ke dalam acuan waffle.Masak sehingga perang keemasan
4 comments:
eb suker mkn ngan madu... nalla... :)
salam Pengenalan Sue, saya Dayang Sophia.. orang shah Alam jugak ..suka tengok N3 Sue..Sudi2 la kiranya berkunjung blog saya yg tak seberapa ...
salam...
Eb,
Kite plak suke makan ngan eskrem then curah choc...wahhhhh best best...Rindu pula waffle A&W...
Fuzidss,
Salam kenalan...InsyaAllah...kite pasti ke sana....
Yang dok meniarap atas kotak tuh chef wan ke kak sue? euwwww~! hhahahhaa
Ijan
Post a Comment