Tuesday, March 16, 2010

Sayur Pak Choy dan Cendawan

Salam Sejahtera buat semua...

Bz sampai tak sempat nak berkata-kata.......Tuan rumah nak gi iron baju dulu...Jadinya, sila-sila lah layan diri yaaaaa......

Pesanan dari tuan rumah......Sayur serba ringkas tapi sedapppppppp ~ errrrrkkk nak abiskan stok cendawan butang lebihan buat tauhu telur masak taucu cendawan itu hari

BAHAN-BAHAN
  • 4 ulas bawang putih (ketuk/cincang)
  • 2 sb minyak masak
  • 1 sk minyak bijan
  • 1 sb sos tiram
  • 50 gm udang
  • 50 gm sotong ~ Sue tak buh
  • 500 gm baby Pak Choy ~Sue guna Pak Choy biasa
  • 100 gm cendawan butang (potong slice)
  • 100 gm cendawan shitake (rendam air sehingga lembut dan potong slice)
  • 1 sb tepung jagung (bancuh ngan sedikit air)
  • 1/2 stok ayam

PENYEDIAANYA
  1. Kukus baby Pak Choy dan susun di atas pinggan hidang.
  2. Untuk kuahnya, tumis bawang puti dan masukkan sotong dan udang
  3. Masukkan sos tiram dan sedikit stok.
  4. Masukkan pula cendawan.
  5. Bancuh tepung jagung dengan sedikit air dan tuangkan sedikit supaya kuah pekat.
  6. Tuang ke atas sayur Pak Choy....

4 comments:

hasni said...

kak
sayur tu nampak sedap la!

mummyseri said...

kite antu cendawan gak..jrg masak psl mr asben palk tak suke:(
jamu mata kat sini je lahhh :)

Sue @ Nenie said...

Salam...
Husni & Mummy,
Cendawan ni antara kegemaran ni tapi pun jarang-jarang gak wat...

Sue @ Nenie said...

Salam...
Husni & Mummy,
Cendawan ni antara kegemaran ni tapi pun jarang-jarang gak wat...