Pagi-pagi dah tayang kek kan...Nampak gayanya demam Dulce De Leche masih bersisa kat rumah ni...
Aceli sejak buat DDL hari tu, masih belum terusik lagi......Kat rumah sini, rakyat jelatanya kurengggg siket makan roti sapu-sapu jem ni..Kalau bakar mentega tabur gula tu..Haaaaaa memang laku..Jadinya untuk menjadikan proses merebus 2~3 jam itew berbaloi-baloi maka terpaksalah kerja kuat siket untuk meningkatkan graf jualan gerai ni....
Nak jadi pengurus jualan yang berjaya ni, kena banyak buat research...Apa lagi, kite pun mulalah merewang-rewang dari satu gerai ke gerai..Intai-intai dari tingkap belakang.....Mana taw kan jumpa hajat di hati
Nampak macam sedikit padat pasal baru keluar dari peti ais..Tapi pada bila dah berada pada suhu bilik, memang lembutttttt
Haaaa dah berpeluh-peluh, sampaikan ke Singapore, baru jumpa.....Apa lagi terus kita rembat apa-apa yang patut bawa balik..He he he he he....Tuan rumah minta izinnnnn yaaaaaa.....
Memandang rakyat jelata sini pun 2~3 kerat jeee, maka terpaksalah kite jual dalam kuantiti yang agak kecil..Bukan apa, cepat abis, cepatlah boleh buat menu baru...Barulah pelanggan tak boring kan..kan..kan..kan.......
Pasal telur tu, memandangkan resipi asalnya 3 biji untuk satu adunan, tapi kite buat half jeeee, nak buh sebiji, adunannya cam keras siket, nak buh 2 biji, kite kan
He he he ..Panjang pula bebelnya....Oklah...Kita minta izin dulu ngan pengusaha gerai yang telah sudi memanjangkan menu jualan ni kat Menu list dia..Kak Ayu..Thanks yaaaa..Sue kopipes sini pulaaaaa....Tapi dah dialih bahasakan ke BM dan kuantiti pun dah diadjust mengikut sukatan ½ adunan
BAHAN-BAHAN
- 125 gm unsalted butter ~ Sue guna butter biasa je
- *120 gm tepung gandum
- *½ sb serbuk penaik (*Diayak bersama)
- 20 gm gula kastor
- ½ sk ektrak vanilla
- 110 gm Dulce De Leche
- 2 biji telur putih
- 1 biji telur kuning
PENYEDIAANNYA
- Panaskan oven pada suhu 160C.Griskan loyang dengan mentega dan taburkan sedikit tepung.Keluarkan lebihan tepung.Ketepikan.
- Pukul mentega dan gula sehingga putih dan gebu, masukkan Dulce De Leche dan ektrak vanila.Teruskan memukul sehingga adunan sebati.
- Masukkan tepung gandum dan pukul lagi sehingga sebati.
- Pecahkan telur satu persatu dan terus memukul...
- Tuang adunan ke dalam loyang dan bakar selama 60min atau sehingga masak.
- Sejukkan di atas redai kemudian baru keluarkan kek dari acuan...Sedia dihidang...
Ingredients:-
- 250g unsalted butter, room temperature-(Ayu used salted)
- 240g top flour-(Ayu reduced slightly 220g)
- 3/4 tsp baking powder
- 106g castor sugar, reduced to 80g-(Ayu used 60g)
- 1 tsp vanilla extract
- 239g Dulce De Leche -(Ayu used 304g-abt 1 cup)
- 3 large eggs-(Ayu used 4 small eggs)
- Preheat oven to 160C. Butter and flour a 9" x 5" loaf pan, set aside.
- Sift flour and baking powder together, set aside.
- Beat butter and sugar until light and fluffy, add DDL and vanilla and mix until well combined.
- Add the flour mixture and beat until no traces of flour remains.
- Beat in eggs 1 at a time, beating well after each addition.
- Scrape batter into prepared pan and smooth the top. Bake in preheated oven for 60mins or until a skewer test comes out clean.
- Cool completely on wired rack before unmolding, serve as desire.
4 comments:
sue DDL akak pun masih berdiam diri dalam esbok pastukan ade lagi 1 tin belum berbuka huwaaaa
Salam..Ha ha ha..Apa lagi Kak, jomlah kita sama-sama peningkan kepala cari resipi untuk abiskan stok DDL itewwwww
hahah..berpeluh2 intai tingkap orang dari belakang ya..hahah..pengabisan sampai spore pulak...rumah akak tingkap belakang dah jatuh kebawah..sebab dapur belakang tingkap tu open air..tingkat 4..hahah..silakan sue..sampai juga ddl pound cake ni kedapur sue..
Salam Kak Ayu...Ha ha ha ha..Pasal Open airlah kite dapat berdezuppppp je masuk sana..ehemmmm..tapi berbaloi-baloi..sedappppp...Lemak bercreammmmmm
Post a Comment