Lagi-lagi rujuk dari sini...Amboiiiii...mentang-mentanglah buku baru, tiap-tiap hari nak belek yaaaaaa.....Nak wat camne, bila belek2, banyak jugalah resipinya yang simple2 dan macam sedappppp je..Tu yang cuba tu...At least, len kali bila nak tambah koleksi buku masakan lagi, Cik Hubby takdelah jeling-jeling
Oppsss...merapu pula yaaa....Oklah, jom kita layan lagi resipi kampung kegemaran Tunku
BAHAN-BAHAN
- 500 gm ayam (dipotong kecil-kecil)
- 25 ml minyak masak
- 2 batang serai (dititik)
- 2 cm lengkuas (dicincang)
- 2 cm halia (dihiris halus-halus)
- 4 ulas bawang merah (dihiris nipis)
- 4 biji buah keras
- 100 ml santan pekat
- 3 helai daun salam ~Sue gantikan ngan daun bay
- 3 tangkai cili merah (Dihiris halus) ~ Sue belah 2
- Garam dan gula secukup rasa
- Panaskan minyak di dalam periuk di atas api kecil
- Tumis serai, lengkuas, bawang merah, halia dan buah keras sehingga wangi
- Masukkan ayam dan masak selama 3 min.Kacau rata-rata
- Masukkan santan dan biarkan merenih selama 20min atau sehingga ayam empuk
- Masak sehingga kuah pekat.Masukkan daun
salambay serta cili merah. - Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
- Sedia dihidang
3 comments:
sedap ni...mau bertambah nasi ni...:)
Sue makan ngan nasi impit pun sedap agaknya ya
salam...
Nieza...Sedap lagi-lagi kalo pekena ngan nasi panas...
Kak Ros,
Ia tak pedas....Tapi kalau kena ngan selera...tak salah kan....
Post a Comment