Haaaaa..petang-petang ni tingin pula nak buat tayangan amal....Actually lauk ni dah 2~3 hari berlalu dan dah pun selamat diproses...Jangan kata nak tinggal isi, tulang pun tarak....Jadi sape-sape yang datang sini bawa pinggan tu, Sowyyyyyyyy....Tarak tapau-tapau yaaaaa..Ha ha ha ha ha...
Resipi ni ringkas, senang dan mudah....So sangat sesuailah untuk orang-orang yang
Apa-apa pun, jommmm kita intai-intai resipinya kat sini....
BAHAN-BAHAN
Bahan-A
- 2 ekor ikan kembung bersaiz besar ~Boleh juga gunakan ikan siakap/kerapu
- Tepung jagung secukupnya untuk menyaluti ikan.
- Minyak untuk menggoreng
- 1 labu bawang besar
- 2 ulas bawang putih
- 1/2 inch halia
- 1/2 biji tomato ~Optional
- 2 batang serai (Dititik) ~ Sue hiris kasar-kasar
- 4 sb cili boh ~boleh adjust ikut kepedasan yang diingini
- 1/2 cwn sos tomato ~ Sue kurangkan pasal telah digantikan ngan fresh tomato(dlm Bahan-B)
- 3 sb sos tiram
- 3 sb air
- 1 sk gula
- helai daun limau purut
- Lumurkan garam dan tepung jagung sehingga menyaluti keseluruhan ikan.Goreng sehingga masak kekuningan.Tos dan letakkan ke dalam pinggan hidang.Ketepikan.
- Untuk Sosnya :- Tumis bahan-B sehingga terbit bau.
- Kemudian masukkan bahan-C dan masak sehingga sebati.
- Perasakan dan masak sehingga kuah agak pekat.Curahkan kuah sos ke atas ikan goreng tadi dan sedia dihidang...
3 comments:
Salam kunjungan.. singgah la ke blog saya ;)
Emmmm....sedapnya kechur kak cek...
Salam kenal2 dari kak cek...
Salam Zuwairi & Cik Cek..
Thanks sudi kunjung sini...Salam perkenalan.....Nanti Sue jejak sana yaaaaa
Post a Comment