Tuesday, April 12, 2011

Kembung Tiga Rasa

Salam dan selamat Petang...Hari ni lunch berlaukkan apa...?

Haaaaa..petang-petang ni tingin pula nak buat tayangan amal....Actually lauk ni dah 2~3 hari berlalu dan dah pun selamat diproses...Jangan kata nak tinggal isi, tulang pun tarak....Jadi sape-sape yang datang sini bawa pinggan tu, Sowyyyyyyyy....Tarak tapau-tapau yaaaaa..Ha ha ha ha ha...


Resipi ni ringkas, senang dan mudah....So sangat sesuailah untuk orang-orang yang kelam kabut kejar masa cam Sue ni....Tapi jangan tak tawwwww...Hasilnya boleh buat bertambah-tambah nasinya..Sedapppppppp....Angkat bakullah pulakkkkk

Apa-apa pun, jommmm kita intai-intai resipinya kat sini....

BAHAN-BAHAN

Bahan-A

  • 2 ekor ikan kembung bersaiz besar ~Boleh juga gunakan ikan siakap/kerapu
  • Tepung jagung secukupnya untuk menyaluti ikan.
  • Minyak untuk menggoreng
Bahan-B (Dimayang Halus)
  • 1 labu bawang besar
  • 2 ulas bawang putih
  • 1/2 inch halia
  • 1/2 biji tomato ~Optional
  • 2 batang serai (Dititik) ~ Sue hiris kasar-kasar
Bahan-C
  • 4 sb cili boh ~boleh adjust ikut kepedasan yang diingini
  • 1/2 cwn sos tomato ~ Sue kurangkan pasal telah digantikan ngan fresh tomato(dlm Bahan-B)
  • 3 sb sos tiram
  • 3 sb air
  • 1 sk gula
  • helai daun limau purut
PENYEDIAANNYA
  1. Lumurkan garam dan tepung jagung sehingga menyaluti keseluruhan ikan.Goreng sehingga masak kekuningan.Tos dan letakkan ke dalam pinggan hidang.Ketepikan.
  2. Untuk Sosnya :- Tumis bahan-B sehingga terbit bau.
  3. Kemudian masukkan bahan-C dan masak sehingga sebati.
  4. Perasakan dan masak sehingga kuah agak pekat.Curahkan kuah sos ke atas ikan goreng tadi dan sedia dihidang...

3 comments:

Zuwairi Aiman said...

Salam kunjungan.. singgah la ke blog saya ;)

cik cek said...

Emmmm....sedapnya kechur kak cek...
Salam kenal2 dari kak cek...

Sue @ Nenie said...

Salam Zuwairi & Cik Cek..
Thanks sudi kunjung sini...Salam perkenalan.....Nanti Sue jejak sana yaaaaa