Assalamualaikum dan salam sejahtera..
Hari ni kita tayang yang ringkas-ringkas jelah...2in1...boleh jadi lauk dan sayur sekali....Enjoyyyyy....
SAMBAL GORENG KACANG BOTOL
Sumber Rujukan : Sajian Tradisi bersama Chef Wan eksklusif untuk Avon
BAHAN-BAHAN
- 4 s.besar minyak masak
- 300 gm udang segar
- 400 gm kacang botol (hiris halus/sederhana)
- Sedikit jus limau kasturi ~Jika suka
- garan dan gula secukupnya
- 6 angkai cili merah (buang biji)
- 5 ulas bawang merah
- 1 s.teh belacan
- 2 s.besar udang kering
- panaskan minyak di dalam kuali dan tumiskan bahan tumbuk sehingga terbit bau
- masukkan udang dan goreng seminit dua kemudian masukkan kacang botol.
- Perasakan dengan garan dan gula secukupnya dan sedikit jus limau.
- letakkan ke dalam pinggan dan sedia dihidang.
4 comments:
Kegemaran akak kacang botol.... emmm Sedapnya ;)
Sedapnyee buat ulam pun sedap... tp angin byk juga kacang ni
Assalamualaikum sue mmg sdap klu kcg botol dibaut goreng cenggini..mmg peberat saya ni...
Salam..
kak NurHayati...sama cuma sebelum ni main ratah buat ulam jeee...Tapi kali ni main masak2 plak
Kak Ilah...ooo iya ke...maybe sebab ia pokok menjalar kan...
Kak Umie...Saya selalu ratah...he he he ni versi terlebih vit-M lah ni
Post a Comment